Pardubická nemocnice bourá budovu původní chirurgie, operační sály jsou už v novém

25. duben 2024 09:15

V Pardubické nemocnici začali tento týden s druhou etapou stavebních prací v okolí nového pavilonu urgentního příjmu. Znamená to taky zbourání části budovy chirurgie, která musí ustoupit nové silnici pro sanitky.

Těžká technika bourá část budovy č. 2, kde bývaly operační sály. Omezení se tak týkají bezprostředního okolí stavby. Dočasně je například přesunutá dětská chirurgie.

Čtěte také

Další změnou je vstup do budovy číslo 2, ten je možný jen ze zadní části nemocnice, od staré přistávací plochy pro vrtulníky. Pacienti pak taky například nemůžou využívat průchod od radiodiagnostiky k chirurgii, který v podstatě vede na staveniště, a proto je zavřený. A řidiči a lidé, kteří bydlí v okolí, se musí připravit na to, že pět týdnů budou jezdit ulicí Komenského nákladní auta se stavební sutí.

Nová silnice i propojka budov

Bourání chirurgie je součástí plánované druhé etapy prací v souvislosti se stavbou pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oboru, který je v provozu od 18. března letošního roku. A kvůli němu je potřeba postavit v nemocnici novou silnici, jak doplňuje mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Růžově ohraničená plocha představuje staveniště, které vzniklo kvůli demolici části budovy číslo 2 (zvýrazněna žlutě)

„V místě bývalých operačních sálů vznikne nová komunikace, do které bude mimo jiné ústit výjezd ze suterénu nové budovy. Po dokončení stavebních prací se zjednoduší průjezd vozidel zdravotnické záchranné služby a sanitek, které už se nebudou muset otáčet, ale budou plynule pokračovat dál s výjezdem do ulice Komenského.“

Tato etapa bude nemocnici stát skoro 23 milionů korun. V této částce je demolice části budovy chirurgie, ale také stavba nové silnice a propojení nového pavilonu a budovy č. 14 nebo úprava okolí, včetně sadby stromů, dále nové venkovní osvětlení a podobně. Hotovo by mělo být na podzim letošního roku.

Spustit audio

Související