Pardubický kraj ruší víkendové autobusy

25. březen 2020 16:30

Pardubický kraj se společně s dopravci dohodl na omezení veřejné dopravy, které začne platit v sobotu 28. března. Změna jízdních řádů se dotkne autobusové i železniční přepravy, která není v tuto chvíli v souvislosti s mimořádnými opatřeními téměř využívána. Víkendové autobusové linkové spoje jsou zrušeny bez náhrady až do odvolání.

„Omezení volného pohybu osob nám nyní nedává jinou možnost než výrazně snížit počet spojů v našem regionu. Celá řada autobusů, ale i vlaků zeje prázdnotou a vozíme vzduch. Lidé, pokud vůbec cestují, využívají vlastních vozidel,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš.

Autobusy o víkendech nevyjedou

Už v první polovině března proto kraj v autobusové dopravě přešel na prázdninový režim. O víkendu přijde další omezení, které znamená snížení základní linkové autobusové obslužnosti v pracovním týdnu zhruba na 40 procent oproti normálnímu stavu.

Čtěte také

„Zásadní informace pro občany je, že od soboty 28. března budou zrušeny všechny víkendové autobusové spoje, a to až do odvolání. Chceme ovšem za všech okolností zajistit především dopravu do zaměstnání,“ řekl Kortyš s tím, že změněné autobusové jízdní řády budou k dispozici nejpozději od pátečního odpoledne.

Podle hejtmana Martina Netolického se v rámci celé republiky nejedná o ojedinělý krok. „Mohu garantovat, že jakmile se situace dostane do normálních kolejí, pak se vrátíme k původnímu rozsahu dopravní obslužnosti podle jízdních řádů platných před koronavirovou krizí,“ uvedl Netolický

Stále platí dříve vydaná opatření jako zákaz nástupu a výstupu předními dveřmi ve všech autobusech. 

„Narychlo s dopravci sestavujeme jízdní řády tak, aby se většina lidí dostala do práce a z práce ranní směny. Tam, kde bude hrozit větší výpadek, budeme pružně reagovat. Prosím, aby si lidé přes víkend ověřili, jestli jim spoje v pondělí pojedou nebo naopak, a stihli se tak včasně zařídit,“ dodal Michal Kortyš.

Upravené jízdní řády a aktuální informace naleznete na internetové adrese: www.portal.idos.cz nebo na call centru OREDO tel.: 491 580 333.

autor: Honza Ptáček | zdroj: Pardubický kraj
Spustit audio

Související