Pardubickým hasičům přibyly zásahy kvůli bodavému hmyzu o třetinu

16. červenec 2018 13:33

Hasičům v Pardubickém kraji letos téměř o 30 procent vzrostly výjezdy kvůli nebezpečnému bodavému hmyzu.

Od začátku června do soboty 14. července vyjížděli k 35 událostem, zatímco loni ve stejném období odstraňovali nebezpečný hmyz ve 27 případech. ČTK o tom dnes informovala mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

„Telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol, nemocnic zaznamenává krajské operační středisko již více než měsíc,“ uvedla Horáková. Nyní podle ní jde zejména o sršně a vosy, na jaře se oznámení týkala především včel.

Hmyzí záhony: Chrudimští zahradníci zkoušejí propašovat přírodu do města

Hmyzí záhony v Chrudimi

Kolem záhonu u banky uprostřed Chrudimi projdou každý den stovky lidí. Zastaví se málokdo. Na první pohled to vypadá, že údržbáři zapomněli posekat kus trávníku. Při druhém ale překvapí záplava barev, květů a výrazné vůně. Chrudimští zahradníci zkouší takzvané hmyzí záhony.

Horáková upozornila, že hasiči zasahují pouze v případě ohrožení života lidí. „V ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není totiž úkolem hasičů a provádějí ji soukromé firmy. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události,“ uvedla.

Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník hasičů, případně na místě události velitel zásahu. „Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo ohrožení - vytyčí prostor a případně počká na odbornou firmu,“ uvedla Horáková.

zdroj: ČTK
Spustit audio