Pavlova
Sněhová pusinka, křupavá a uvnitř vláčná, zdobená šlehačkou a ovocem, se v puse úplně rozplyne. Lehká jako sukně baletky Anny Pavlovy, po které má jméno.
Suroviny:
- 4 bílky
- 200 g jemného cukru krupice
- lžička kukuřičného škrobu
- lžička bílého vinného octa
- 500 ml smetany
- ovoce (jahody, maliny)
Postup:
Troubu předehřejeme na 175°C. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, po částech do něj přisypáváme cukr a škrob, nakonec přilijeme ocet. Na plech vyložený pečícím papírem lžícemi tvoříme kupičky, které uprostřed prohloubíme, aby v nich lépe držela šlehačka. (Můžeme taky udělat jednu velkou pusinku a Pavlovu podávat jako dort).
Vložíme do spodní části trouby a teplotu ihned snížíme na 100°C a pečeme asi hodinu a půl. Po upečení necháme pusinky vychladnout, zdobíme šlehačkou a ovocem a ihned podáváme. V uzavřené dóze vydrží i několik dní.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.