Podzimní procházka kolem Heřmanova Městce

21. říjen 2018

Heřmanův Městec má krásný zámecký park. Pokud se ale budete chtít vydat ven z města, pak stezka Karla Zákouckého je stvořena právě pro Vás.

Heřmanův Městec má ve svém středu krásný zámek. Do konce války patřil rodu Kinských, dnes je v něm domov pro seniory a patří hlavnímu městu Praha. Přístupný bývá jen při dnech otevřených dveří, zámecký park je ale otevřen pro veřejnost celoročně. A vzhledem k rozloze i velkému množství zajímavých dřevin je to velmi zajímavé a krásné místo.

Jde o park anglického typu, který vede od zámku do mírného kopce. Pokud dojdete až na samotný vrch, překvapí Vás pohled na malý malebný rybník. Zajímavé je, že nikdy nezamrzá, a tak se v zimě stává domovem stovek divokých kachen.

Ve svahu je ukrytá stará lednice, z dob, kdy se led nalámaný v rybníce uschovával do podzemních klenutých místností, ve kterých vydržel často až do příští zimy.

Rybník v zadní části parku v Heřmanově Městci

Učitel Karel Zákoucký

Karel Jan Zákoucký byl vášnivý cestovatel. A to jak po krajinách cizích tak i domácích. Byl předsedou Klubu českých turistů, který v Heřmanově Městci pořádal nejen výlety, ale i přednášky slavných Čechoslováků.

pomník Karlu Zákouckému

Proto mu v roce 1926 Klub turistů nechal vytesat desku a instaloval ji nad Konopáč, při oblíbené Zákouckého stezce. Dnes tudy z náměstí vede žlutá turistická stezka.

Spustit audio

Související