Poklad, který končí v koši. Placenta může dětem v budoucnu dobře posloužit

20. únor 2019

Placenta je orgán, bez kterého by dítě v děloze dlouho nepřežilo. Spojuje matku s dítětem, vyživuje ho, zásobuje kyslíkem a odvádí odpadní látky.

Když se dítě narodí a placenta se odloučí, stává se bezcennou a končí v biologickém odpadu. A to je velká chyba, myslí si MUDr. Gabriel Pallay z Národního centra tkání a buněk.

Placenta v sobě totiž koncentruje ještě nepozměněné kmenové buňky, které v budoucnu mohou dítěti velice posloužit nejen v případě nemoci, ale i při regeneraci stárnoucího organismu.

Nejen placenta, ale i další perinatální orgány mohou být v budoucnu pokladem pro dítě, pokud mu rodiče nechají tyto cenné orgány uložit. Jedná se nejen o placentu, ale také o pupečník a pupečníkovou krev.

„Dnes už takové možnosti jsou a podporuje je i Česká gynekologická a porodnická společnost. Jen je potřeba myslet na to předem. Ne až ve chvíli porodu. Budoucí maminky by si měly včas rozmyslet, jak chtějí se svou placentou naložit a domluvit se předem s lékařem,“ vysvětluje doktor Pallay.

Poklad k nezaplacení

Genetická informace v perinatálních tkáních je skutečným pokladem, protože má původní novorozeneckou, a tedy ještě nepozměněnou kvalitu. V tom jsou tyto kmenové buňky jedinečné. Medicína se v této oblasti vyvíjí bleskovým tempem. Až bude dítě, které se v současnosti narodí, dospělé, bude mít v bance uložené své vlastní kmenové buňky, které se jinou cestou získat nedají.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.