Poklady přírody můžete obdivovat přes prázdniny na výstavě i v lomech

5. červenec 2018

Začaly dovolené a lidé, kteří cestují do zahraničí, si většinou chtějí přivézt nějaký suvenýr. Pro inspiraci můžete po celé letní prázdniny navštívit ve Vodních zdrojích Chrudim výstavu pojmenovanou Tváře úmluvy CITES. Představuje některé druhy živočichů a rostlin, s kterými je zakázáno obchodovat.

S instalací výstavy pomáhala i botanička Naděžda Gutzerová, která mimo jiné aktuálně mapuje přírodní rezervaci Toulovcovy Maštale. „Na fotografiích z celého světa uvidíte i naše domácí druhy, jako je například rys ostrovid nebo vlk.

Za výlet určitě stojí i některé zahrady a parky na Chrudimsku. V parných dnech se můžete zchladit třeba v chrudimských městských sadech, které prošly rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2007.

Příjemná procházka je i podél řeky Chrudimky s konečnou zastávkou v parku Střelnice. Toto místo je známé svým bohatým jarním aspektem.  Na jaře tady jako první vyraší sasanky a dýmnivky. „Bohužel častým sekáním a zhutňováním půdního povrchu tyto druhy rostlin ubývají, prostě jim to nesvědčí. Když se tráva seká méně a necháte ji vyšší, udržíte si na zahradě i mnohem více druhů motýlů a drobných bezobratlých živočichů,“ doporučuje botanička.

Za návštěvu určitě stojí i veřejnosti běžně přístupné arboretum v Hamzově léčebně na Košumberku, kde každý rok vysazují nové dřeviny.

Španělsko a Rakousko

Pokud vycestujete do zahraničí, obzvlášť v západní Evropě najdete krásně upravené botanické zahrady. V Barceloně mají hned dvě, které byste si neměli nechat ujít. Ta starší je zajímavá tím, že vznikla v místech, kde byly dříve lomy. O něco výš se nachází nová, moderní zahrada, která je o poznání větší. Zastavit se můžete i ve Vídni, kde mají i parky precizně ostříhané a je opravdu na co koukat.

Rusko

„Velice ráda jezdím i do zemí divokého východu, kde už je to horší. Třeba v Jerevanu na tom s penězi nejsou dobře. V době energetické krize dokonce vykáceli všechny stromy, aby měli v zimě čím zatopit. Naopak v Petrohradě mají nádhernou botanickou zahradu.“ Zajímavé zážitky si můžete odvézt i ze Soloveckých ostrovů v Bílém moři. Díky harmonickému propojení přírody a stavebně-technických památek Soloveckého kláštera jsou častým cílem turistů a poutníků. Jsou také známé tím, že zde vznikly úplně první pracovní tábory gulagy.

Tohle z dovolené nevozte:

  • kaviár - dovézt lze jen 125 g
  • lastury - zéva obrovská, křídlatec velký - 3 ks na osobu, zéva také, ale do váhy 3 kg
  • koráli - nelze dovážet, je potřeba mít povolení
  • slonovina - jako napodobenina se používají zuby hrocha nebo kly mrože - nesmí se dovážet
  • dešťová hůl - dělá se z kaktusů, max. 3 ks na osobu, Peru, Chile, Bolívie.
  • orchideje - většina rostlin se dnes pěstuje, řezané rostliny se dovézt mohou
  • kůže krokodýlů a hadů - jen na povolení
  • želví krunýře - vyrábí se z nich šperky, hřebínky do vlasů, sluneční brýle - zakázáno, taktéž vycpané želvy - JV Asie
  • šála z vlny tibetských antilop -na jednu šálu jsou třeba 3 antilopy čiru. Prodávají se hlavně v Indii - do EU se nesmí dovážet

V záznamu pořadu například poradíme, jak se správně dělá herbář.

autor: Věra Říhová
Spustit audio