Poličské strojírny jsou pod větším dohledem kamer

11. prosinec 2017 21:18

Ani po deseti měsících v kauze únorového výbuchu v poličských strojírnách žádné obvinění nepadlo.

Potvrdila to svitavská policie, která se případem stále zabývá. Exploze  v jedné z výrobních hal tehdy zranila 19 lidí včetně zasahujících hasičů. Ti pak měli firmě za zlé, že prý neinformovala správně o situaci v místě výbuchu a podali na ni trestní oznámení. To pak ale policisté odložili.

Dodržely poličské strojírny slib?

Podle bezpečnostní rady Pardubického kraje by teď poličské strojírny měly být hlídanější a bezpečnější. Výrazně prý rozšířily kamerový systém, vytvořily jednotné dispečerské pracoviště a vylepšily systém požární a zabezpečovací signalizace. Potvrdil to i ředitel podniku Petr Němec. Letos tam v reakci na nehodu taky cvičili hasiči, aby rozsáhlý areál strojíren líp poznali a vyznali se v něm.

Jsou pod větší ochranou i obce v okolí? 

Hasiči mysleli, že jedou hasit líh. Kraj prověří zmatky v Poličce

03807964.jpeg

Pardubický kraj nechá kvůli čtvrtečním explozím ve výrobní hale v Poličce prověřit havarijní a krizový plán strojíren. Podle něj vázla na místě komunikace firmy se záchranáři a hasiči krátce po prvním výbuchu.

Tím se letos zabýval Pardubický kraj, který požádal hasiče, aby v prověřili stávající  informační varovné systémy, tedy obecních rozhlasy a sirény, a jejich napojení na operační středisko hasičů. Zájem o zlepšení měly obce Korouhev, Radiměř a Vendolí a kraj jim na to přispěl dohromady dvěma sty tisíci. Ostatní obce měly varovné systémy funkční anebo si na ně sehnaly peníze odjinud.

Odškodení pro zraněné hasiče

Celkem sedm hasičů dostalo letos šeky na deset tisíc korun. Věnovaly je město Polička a Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický k tomu řekl, že dar je částečně i omluvou za komplikace, které při neštěstí vznikly, ačkoli nebyly způsobeny ze strany kraje ani města. A jak doplnil, uvědomují si, že některé postupy po výbuchu nefungovaly standardně. 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio