Poznejte archeologii jinak. Pod pokličkou ukrývá placky i pivo z pravěké kuchyně

18. říjen 2019

Je to docela dobrodružná věda. A taky velmi pestrá. Do jejích tajů se můžete ponořit v sobotu 19. října hned na několika místech republiky včetně Pardubického kraje.

Do Mezinárodního dne archeologie se zapojují organizátoři v Litomyšli, v Chrudimi, Keltové v Nasavrkách a taky Východočeské muzeum v Pardubicích společně s Národním památkovým ústavem. Živo bude v krajském městě na Příhrádku i na zámku.

Cesta do pravěku

Připravený je program pro všechny věkové kategorie. „Ti nejmenší si zahrají na pravěké umělce a prstovými barvami budou vytvářet jeskynní malby. Keramická dílna potěší jak malé, tak větší děti. Korálky si budou moci odnést domů,“ říká muzejnice Tereza Jošková.

Hlavní téma letošního ročníku? Obživa, výroba a směna. Lidé poznají skladbu jídelníčku v různých obdobích pravěku a způsoby získávání a zpracování surovin. Na stanovišti lovců si vyzkouší lukostřelbu, u zemědělců zase drcení obilí. Chystá se i ražba mincí. 

Rekonstrukce není problém

Pokračující opravy pardubického zámku podle Joškové usadí stánky a vystoupení hlavně do oblasti parkánu. „Provoní ho pravěká kuchyně. Návštěvníci uvidí pečení placek, které můžou i ochutnat. Budeme taky mlít obilí anebo vařit pivo. Vnitřní nádvoří je uzavřené. Stavební práce nás neomezí, přesto prosíme návštěvníky, aby dbali zvýšené pozornosti.“

V 11 a ve 13 hodin začínají komentované prohlídky v interaktivní archeologické expozici Proti proudu času - Pardubicko v pravěku a raném středověku. Fenomén pravěkého deponování se představí formou přednášky O pokladech doby bronzové od 15 hodin. Půjde o způsoby ukládání různých předmětů.

Závěr obstará diskuze s názvem Vše, co jste chtěli vědět o archeologii, ale báli jste se zeptat. „Nejčastější dotazy jsou, jestli kopeme v Egyptě a jestli kopeme dinosaury. Ten, kdo se o archeologii nezajímá, říká, že zdržujeme stavby. Přitom se snažíme práci odvést co nejrychleji. Odhalujeme naši minulost, naše společné kulturní dědictví, které bychom si měli do určité míry považovat,“ myslí si Tereza Jošková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související