Prokletou hrobku prý 500 let nikdo neotevřel. Vědci v Pardubicích vyvrací legendu

28. srpen 2020

Vědci odhalili tajemství hrobky Vojtěcha z Pernštejna. Ta se nachází v pardubickém kostele svatého Bartoloměje a podle legendy ji nikdo kvůli prokletí 500 let neotevřel. Archeologové dnes zjistili, že tomu tak není. Pomohla jim k tomu moderní technologie, která umožnila do hrobky nahlédnout i bez odsunutí náhrobku.

„Není důvod hrobku otevírat a vrhat se do ní, když můžeme zjistit stejné informace tím, že tam nakoukneme kvalitní technikou,“ říká archeolog Jan Frolík.

„Nyní už koukáme východním směrem do hrobky. Teď koukáte přímo do pohřební komory, která se nachází pod tím krásným mramorovým náhrobníkem. Je to ta pohřební komora, ve které zcela bezpečně muselo spočinout tělo pana Vojtěcha z Pernštejna,“ popisuje přítomným vnitřek hrobky geofyzik Jiří Šindelář.

Vojtěch z Pernštejna zemřel v roce 1534 a o příčinách jeho smrti se stále spekuluje. „Mohl být otráven, proklet, mohl mít tuberkulózu,“ říká Jan Frolík.

To ale nebylo hlavním cílem celého průzkumu. „My bychom tam museli vyvinout tlak přes nějaké páky a to víko odsunout. To je samozřejmě na jedné straně neetické a rozhodně bychom tam nadělali víc škody než užitku,“ popisuje Jiří Šindelář a dodává, že hlavním cílem průzkumu je to, aby vědci zjistili, v jakém stavu podzemí je a jaké tam vládnou poměry.

Prokletá hrobka?
Vyvrácená legenda praví, že prokletí pronesla Kateřina Bechyňská, která vraždila a mučila své poddané. Za své skutky byla v roce 1534 odsouzena k smrti hladem. Soudnímu tribunálu tenkrát předsedal právě mocný Vojtěch z Pernštejna, kterého odsouzená Kateřina přímo u soudu proklela.

A průzkumem vědci vyvrátili teorii, že prokletou hrobku nikdo 500 let neotevřel. Vedle Vojtěcha se totiž nachází ještě jedna pohřební komora, kde jsou ostatky Žofie Těšínské. Ta zemřela až sedm let po Vojtěchovi.

„To nám ukazuje na to, že v 16. století tam lidé sestoupili, že tam probíhala nějaká masivnější stavební činnost, tedy že nemohla existovat legenda, která by zakazovala vstup do hrobky Pernštejnů a která by hrozila smrtí,“  dodává Jiří Šindelář.

Výzkum ale nekončí. Archeologové teď začnou podrobně zpracovávat nasbíraný materiál.

Vědci do podzemí spustili jen malou kameru, s jejíž pomocí hrobku zkoumají
Spustit audio

Související