Radnice v kraji za oslavy výročí republiky zaplatí i statisíce

7. leden 2018 10:18

Radnice v Pardubickém kraji chystají oslavy sta let české státnosti ve větším stylu i skromněji.

Vydají za ně desítky i stovky tisíc korun. Nejvíc se na připomenutí výročí připravují Pardubice. Svitavy chtějí trvalejší upomínku v podobě pomníku. ČTK to řekli zástupci radnic.

Pardubice v rozpočtu na osmičková výročí vyčlenily 1,4 milionu korun. Do programu zařazují i vzpomínky na Pražské jaro 1968. Akce se budou konat po celý rok. Radnice k nim připravuje jeden propagační materiál, který sdruží všechny akce do jedné brožury.

"Stoleté výročí připomene už březnový zahajovací koncert Pardubického hudebního jara, kdy v aréně představí Česká filharmonie cyklus Má vlast Bedřicha Smetany. V režii města pak proběhnou oslavy zejména během podzimní části městských slavností," řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Další města v kraji

Ve Svitavách chtějí odhalit pomník věnovaný prvnímu československému prezidentovi T.G. Masarykovi, který jako hlava státu město navštívil a podepsal se do pamětní knihy. Město zadalo místnímu slévači zakázku, ten do konce ledna připraví tři návrhy. Starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy) pouze prozradil, že nepůjde o bustu.

"Ve Svitavách není do dnešní doby pomník k výročí české státnosti, tak bychom chtěli něco takového v tomto roce vybudovat," řekl Šimek. Výročím se také bude zabývat místní muzeum, město celoročně bude na svých dokumentech používat výroční logo, dodal Šimek.

FOTOGALERIE: Osmičkové roky v Pardubickém kraji

Srpnová invaze v Pardubicích

Letopočty, které mají na svém konci osmičku, bývají často roky osudovými, v historii lidstva by se jich pár našlo. Pro českou kotlinu bylo dvacáté století na osudové osmičky obzvlášť bohaté.

Ústí nad Orlicí vydá na oslavy půl milionu korun, zatím vydalo dva kalendáře, ze kterých se stanou i venkovní výstavy velkoplošných fotografií. Ukážou proměnu města v době první republiky. Výročí město začne připomínat od jara, zapojí se víc organizací, program se však ještě tvoří. "Letošní staročeskou pouť pojmeme jako návrat do první republiky podle tehdejší tradice. Opustíme komerční pouť. Vlastní akce ještě bude mít městské muzeum, knihovna a divadelní soubor Vicena," řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Chrudim se zaměří pouze na výroční víkend. Podrobné plány město ještě nepředstavilo. Místostarosta Jan Čechlovský (ODS) pouze uvedl, že radnice chystá expozici, její obsah nezveřejnil. "S rozpočtem se pohybujeme se v řádech desítek tisíc, vzhledem k tomu, že oslavy budou po celé republice, nechystáme nic pompézního," řekl Čechlovský.

Vlastní program má chrudimské muzeum, které patří kraji. Uspořádá mimo jiné od podzimu výstavu Monarchie padla, zvítězil lev. Propojí celostátní události související se vznikem Československé republiky s lokálním děním v Chrudimi, uvedl David Richter z muzea.

zdroj: ČTK
Spustit audio