Rakovině tlustého střeva předejdete hlavně vyváženou stravou a prevencí

3. leden 2018

Rakovina tlustého střeva drží Čechy nechvalně na předních příčkách spolu se Slovenskem a Maďarskem. Na vyšetření po padesátce chodí sotva polovina lidí.

„Pro správnou funkci střev je důležitá racionální dieta, dostatek vlákniny a hlavně  vitamíny B a K. Je také třeba, udržovat zdravou bakteriální floru,“ připomíná gastroenterolog Milan Široký.

Pitím piva, nadměrnou konzumací uzenin a červeného masa jdete naproti zdravotním komplikacím. Stejně tak si nabíhají i kuřáci. Počáteční příznaky, že není něco v pořádku, můžete odhalit sami bez pomoci lékaře. Patří mezi ně nepravidelná stolice, krvácení z konečníku, nebo bolesti břicha. V této fázi je už čas na screeningové vyšetření, které je v současné době nejspolehlivější. Při včasném odhalení onemocnění je šance na uzdravení až 80 procent.

Samotné vyšetření nebolí

Muži i ženy by měli chodit na preventivní prohlídky po padesátce. Samy zdravotní pojišťovny posílají od pětapadesáti let věku pozvánky a vše plně hradí. Přesto jsou ordinace gastroenterologie poloprázdné. Samotné kolonoskopické vyšetření flexibilním endoskopem, na jehož konci je kamera, trvá řádově několik desítek minut.

„Díky tomu tak vidíme zevnitř kompletní tlusté střevo. Lidé jsou v mírné analgosedaci (utlumení bolesti). Většinou pacienti hůře nesou přípravu předtím, kdy musí vypít několik litrů solného roztoku a tlusté střevo vyprázdnit. Snadněji se pak vyhledávají útvary podezřelé z nádorového bujení,“ odpovídá Milan Široký.

Typy operací karcinomu tlustého střeva

Podle lokalizace nádoru se specialisté rozhodnou, jak budou operovat. Častým řešením je takzvaná resekce, kdy se vyjme postižená část. Průběžně je nasazena onkologická léčba. Pokud je nádor v konečníku, v krajním případě může dojít i k amputaci rekta (poslední úsek střeva) a pacient už musí trvale žít s vývodem.

Od roku 2014 má Česko zavedený celorepublikový screeningový program na karcinom prsu, děložního čípku a tlustého střeva.

autor: Věra Říhová
Spustit audio