Rekordní návštěvnost hlásí hrad Svojanov, láká na nové expozice a opravený hradní areál

14. březen 2014

Počet návštěvníků hradu Svojanov na Svitavsku roste. Za první dva víkendy navštívilo kulturní památku, patřící městu Polička, už přes 1330 lidí. Podle kastelána Miloše Dempíra jsou lidé zvědaví, jak dopadla rozsáhlá rekonstrukce hradního areálu. Lákadlem jsou i nové expozice.

„Hrad Svojanov je jedním z mála památkových objektů, na kterých jsou k dispozici návštěvníkům téměř všechny prostory. Lidé oceňují i zázemí hradu, restauraci, množství laviček v areálu nebo dětské hřiště v prostorách odpočinkové zóny,“ vyzdvihuje přednosti hradu kastelán.

Lidé si mohou prohlédnout trvalé expozice v hradním paláci nebo v domě zbrojnošů. Letos se chystá i instalace v hradním sklepení, kde se představí místní pověsti formou vyřezávaných loutek. Další zajímavostí je také zvonice v místech bývalé kaple svaté Kateřiny.

Hrad Svojanov je jedním z nejstarších hradů v Česku. V jeho architektuře se mísí gotika s empírem. V polovině 13. století ho založil český král Přemysl Otakar II. Dominantu tvoří válcová věž zvaná hláska. Hrad obepíná mohutná hradba, síla zdiva dosahuje místy až 8 metrů.

Výhled na moravské území z věže Svojanova

Hrad Svojanov
autor: PAV
Spustit audio