Slabikotvorná metoda čtení je tradiční, je ale nejlepší? Jiné metody si těžko razí cestu k prvňákům

7. květen 2024

V českém školství se metoda čtení Sfumato - splývavé čtení - používá více než 30 let. Výsledky jsou velmi dobré. Přesto stále převažuje klasická slabikotvorná metoda, kterou považuje autorka metodiky Sfumato - Splývavé čtení a ředitelka vzdělávacího a didaktického institutu ABC Music Mária Navrátilová za zastaralou.

Technika Sfumato pracuje s intonací. Klade důraz na každou hlásku a každé písmeno vyslovuje různými způsoby. Výsledkem je zpívavé, pomalé a hlasité čtení písmen. Je to analogie hry na hudební nástroj:

„Vidíte notu, rozpoznáte ji, připravíte si ruku, ťuknete do klávesy a počítáte si na čtyři doby. A s další notou pokračujete. Postupně zrychlujete. A stejné jako s notami je to s písmeny,“ říká autorka metodiky Sfumato.

Slabikář prvňáčků, ve třídě jsou jen dva

„Jdeme cestou neurofyziologie, přemýšlíme, jak se chovají aparáty, které se na procesu čtení podílejí. Začínáme už v předškolním věku, při vyslovování písmen se soustředíme na hlas, dech, zrak i sluch. Je tomu potřeba dát hodně času,“ vysvětluje Mária Navrátilová.

Výborná výslovnost učitele!

„Ne všichni učitelé zvládnou dobře touto metodou učit. Je tam potřeba umět dobře vyslovovat, nepolykat koncovky. Bez praktického výcviku to nejde. Každý, kdo chce metodou Sfumato učit, musí projít výcvikem na naší letní škole,“ podotýká doktorka Navrátilová.

Víte, že metoda Sfumato vznikla díky rozhovoru, který napsala ještě před revolucí naše rozhlasová redaktorka Milada Velehradská do časopisu Záře? Tehdy Mária Navrátilová zjistila, že většina dětí, které neumějí zpívat, neumějí ani dobře číst. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související