Špindlerův Mlýn - filmové město v horách

Špindlerův Mlýn je místem, kde se natáčelo několik českých filmů. Schválně zkuste hádat, které. Jestli jste to uhodli, se dozvíte v jedné z reportáží dalších Východočeských výletů.

Špindl, jak se město hovorově označuje, znají určitě všichni milovníci lyžování. My se sem ale vydáváme teď v závěru léta, kdy se dá ze "Špindlu" vyrážet na menší procházky i delší túry po horách. Kdo je spojen s řekou Labe, určitě ví, že právě nad Špindlerovým Mlýnem najde pramen Labe. A kdo chce zkusti něco akčnějšího, může si sjet z Medvědína dolů do města na terénní koloběžce.

Špindlerův Mlýn jako brána do hor i pro turisty s kočárky

Ve městě je několik velkých parkovišť, která slouží hlavně přes zimu, kdy se sem hrnou tisíce lyžařů. V létě vypadají dost prázdně. Tolik lidí jako v zimě tady není. Do města jezdí i autobusy. Když už sem přijedete, můžete se vydat buď na pořádnou túru nebo jen na menší procházku třeba i s dětmi a s kočárkem. Po okolí jsou vyznačené vycházkové okruhy po naučných stezkách, které se dají projít i s kočárkem. Kdo se chce naopak vydat na pořádnou túru, tak odtud může jít na pramen Labe, na Mužské a Dívčí kameny nebo i na Sněžku.

Pramen Labe

Do hor nebo spíš z hor na koloběžce

V zimě můžete vyrazit do okolí Špindlerova Mlýna na lyžích nebo sněžnicích. V létě se dá chodit pěšky nebo jezdit na kole, i když ne všechny části Krkonošského národního parku jsou přístupné cyklistům.

A kdo chce zažít něco jiného, může se krásou zdejší přírody kochat při sjezdu na terénní koloběžce. Tu si půjčíte dole ve městě, vyjedete lanovkou na Medvědín a pak si užíváte zhruba tři čtvrtě hodinový sjezd dolů na koloběžce. Případně si půjčíte silniční koloběžku a vydáte se po vedlejších silnicích do okolí horského střediska.

Špindlerovský mlynář

Špindlerův Mlýn má svého mlynáře. Je sice jen ze dřeva, ale připomíná legendu o tom, jak město vzniklo. Údajně u mlýna, který patřil jakémusi Špindlerovi. Jestli to tak bylo, to už těžko říct. Nejstarší část města ale leží kousek od Labe a jmenuje se Svatý Petr. Každopádně v parku u Labe v centru Špindlerova Mlýna je ze dřeva nejen mlynář, ale i lavičky a prolézačky pro děti, takže si tady můžete odpočinout po náročné túře.

Jak vytrhnout velrybě Snowboarďáky...

Jak vytrhnout velrybě stoličku, Snowborďáci, Homolka a Tobolka nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka. To jsou filmy a seriály, které se natáčely ve Špindlerově Mlýně.

Špindlerův Mlýn - v nejstarší části města Svatém Petru  jsou dnes chaty

V některých snímcích si dokonce zahráli i místní obyvatelé. Pokud někdy budete mít cestu, schválně zkuste hledat. Možná poznáte Bílý most v centru přes Labe, který je vidět ve filmu Homolka a Tobolka. Ale pozor! Luboš z komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku sloužil sice u horské služby, ale v jejím nynějším sídle, se netočilo. Hledat musíte jinde. Napovíme, že se musíte vydate do nejstarší části města do Svatého Petra, kde vznikla první hornická osada.

autor: mkk
Spustit audio