Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Folk na Lichnici, středověk na Svojanově

10. červenec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlet do historie i hudební festival. Užít si můžete folkovou muziku, vyzkoušet středověké práce nebo si prohlédnout sovici krahujovou.

Po čtyřech letech výstavby otevřelo veřejnosti Království sov a papoušků v Králíkách. K vidění je zde přes 70 sov. Mezi nimi uvidíte třeba výra velkého, sýce rousného nebo vzácnou sovici krahujovou. Kromě papoušků na vás může promluvit také upovídaný krkavec. Prohlídka s výkladem trvá přes hodinu a otevřeno je každý den.

Za folkem na Lichnici

Jeden z mála folkových festivalů v letošním roce bude na Lichnici. Na této zřícenině hradu je to už 18. ročník. Festival začíná v sobotu v 11 hodin. Těšit se můžete na kapely Brontosauři revival, Epydemye, Pavlína Jíšová a Bababand a další.

Středověk  na Svojanově

V průběhu července se na hradě Svojanov můžete nejen podívat, jaký byl život ve středověku, ale také si ho na vlastní kůži vyzkoušet. Řezbáři budou na hlavním nádvoří vyrábět dřevěný pohybující se obraz. Zkuste si, jaké to je, ohánět se ostrými nožíky, dlátky i pilou.

Celkový pohled na hrad Svojanov

Co se jedlo ve středověku, můžete zjistit v hradní kuchyni. Dobové pokrmy tam bude připravovat Perchty von Bladen. Návštěvníci můžou jídlo ochutnat a dozví se také podrobnosti o přípravě a stravovacích návycích urozených i poddaných.

Jak se uplatňovalo právo útrpné, můžete na vlastní oči vidět v oživené mučírně. Letohradský spolek Honorata se inspiroval historickými událostmi, které napodobí. Potkáte tam kata, jeho pohůnky i některého z hradních pánů.

Veselý Kopec a šikovné ruce

Na Veselém Kopci si zase můžete vyzkoušet tradiční textilní techniky, zpracování zemědělských plodin, lidové léčitelství nebo stavební techniky používané při stavbě roubených domů. Od července do konce srpna vás zve Muzeum v přírodě Vysočina.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.