Tipy na víkend v Pardubickém kraji: ptačí svět v Pardubicích i horské terénní káry na Orlickoústecku

28. květen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na model válečného letounu v Pardubicích, zajděte na výstavy litomyšlských umělců nebo zažijte dobrodružnou jízdu v Českých Petrovicích.

Čtěte také

Přijďte se v sobotu podívat na ledňáčka říčního, sedmihláska hajního a další ptačí druhy, které hnízdí v Pardubicích. Procházka s ornitology začne v 7 hodin ráno před bránou pardubického zámku.

Ornitologická procházka povede zhruba pět kilometrů podél řeky Chrudimky až k bývalému vojenskému cvičišti Červeňák. Pokud to počasí dovolí, uvidíte také ukázku odchytu a kroužkování. Organizátoři doporučují přijít v terénní obuvi a s dalekohledem. Kvůli omezené kapacitě je potřeba rezervace na stránkách Východočeského muzea v Pardubicích.

Dobrodružství na terénních kárách

Vyzkoušejte si jízdu horskou terénní károu. V areálu České Petrovice vás lanovkou vyvezou na vrchol kopce. Cestu dolů na káře si pak už každý návštěvník volí sám. Můžete jet přes rozlehlé louky nebo využít vyznačenou trať, na které vás čekají záludné zatáčky a kopečky. Káry jsou vhodné pro děti i dospělé.

Letecké Pardubice

V pondělí končí Aviatická pouť v Pardubicích. Tento víkend tak máte poslední možnost navštívit výstavu Aviatická pouť v obrazech. Ta je připravená na třech místech, a to na třídě Míru u sochy Jana Kašpara, před vlakovým nádražím a ve druhém patře Atrium paláce Pardubice.

V pátek si můžete na třídě Míru od 11 do 18 hodin prohlédnout maketu letounu Supermarine Spitfire ze druhé světové války. Vždy v celou hodinu bude také komentovaná prezentace nejen o letounu.

Litomyšl: počátky archeologie i Sergej Iščuk

V Regionálním muzeu v Litomyšli připravili hned několik výstav. Třeba na té o počátcích archeologie uvidíte některé z prvních nálezů a různé kuriozity z této oblasti. Možná vás zaujme také výstava umělce Sergeje Iščuka. V jeho obrazech se často objevují květiny, ženy a středoasijské motivy.

Třetí výstavu najdete v litomyšlském Portmoneu. Je věnovaná malíři a grafikovi Josefu Váchalovi. Vadné výtisky jeho knihy Šumava totiž umělec Oldřich Hamera přetvořil na ukázky šumavské krajiny a vzpomínky na Váchala i další české grafiky.

Přestávku mezi výstavami si udělejte třeba v dětské herně, která je součástí muzea. Zabaví se tam nejen děti, ale také rodiče. Čeká na vás muzejní domeček, různá puzzle, panenky i náměty ke tvoření.

Spustit audio

Související