Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Smetanova Litomyšl a pátračka v Ústí

3. červenec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Na hrad Košumberk můžete vyrazit za hudbou i keramikou. Začala Smetanova Litomyšl a v Ústí nad Orlicí můžete pomoci s pátráním po zloději.

Na hradě Košumberk začala nová výstava Svídnické krajkové keramiky. Vernisáž je v pátek v osm hodin večer. Sraz je pod památným stromem Linduše u pivovaru pod hradem. Odtud přejdete na hradní nádvoří pod lípu, kde vám odbornice ze Svídnice řeknou zajímavosti o řemeslu keramickém a sklářském.

Zahraje hudební skupina Taxis a bavit se můžete až do třiadvaceti hodin. Výstava keramiky ze Svídnické dílny Aleny Effenbergerové a vitráže Tiffany Jaroslava Linharta budou na hradě Košumberk k vidění po celé prázdniny.

Smetanova Litomyšl, Toulovcovy pátky

V Litomyšli začal tam 62. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Festival se tentokrát odehraje v daleko menším stylu. Hlavní scénou bude sice jako vždy druhé zámecké nádvoří, ale už bez krytého hlediště a s menší kapacitou míst. Organizátoři museli kvůli pandemii nahradit zahraniční muzikanty českými umělci. Díky tomu ale do Litomyšle přijede špička české klasické hudební scény.

Čtěte také

V Litomyšli také startují Toulovcovy prázdninové pátky. Další ročník festivalu pohádek nejen pro děti a koncertů nejen pro dospělé bude na Toulovcově náměstí k vidění od tohoto pátku. Program zahájí Divadlo Andromeda s představením O chytré kmotře lišce. Začátek je v 18 hodin. O půl osmé vystoupí písničkář Michal Horák.

Australský film zahájí akci Tady Vary

V Tylově domě v Poličce se bude tento pátek promítat australské drama Než skoční léto, které režíroval Shannon Murphy. Tento snímek se stal diváckým hitem festivalu v Benátkách. Akce Tady Vary v Poličce potrvá do 11. července.

V Ústí nad Orlicí pátrá celá rodina

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí připravilo na prázdniny detektivní hru pro celou rodinu. Detektivní hra popisuje krádež, která se stala v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí krátce před první světovou válkou.

Čtěte také

Továrník Florián Hernych si objedná do své továrny absolutní novinku – plně automatický tkalcovský stav. Unikátní plánek celého stroje mu ale někdo ukradne z trezoru. Případ řeší policie a vypovídají svědci. Detektiv musí postupně navštívit deset míst v Ústí nad Orlicí, která jsou s příběhem spojená. Postupně získává indicie a hledá zloděje.

Celkové odhalení zloděje je možné zvládnout za dva dny. Ale abyste si to pořádně vychutnali, dejte si tři až čtyři dny,“ radí ředitel muzea, který na prázdninové hře pracoval se svými kolegy tři měsíce. Pokud zloděje odhalíte, odměna vás nemine.

Hřebčíny otevřely

Do hřebčínů v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech už zase můžou návštěvníci. Pandemie koronaviru posunula start sezóny o tři měsíce. Ve Slatiňanech otevírají i nové informační centrum. Patří kladrubskému hřebčínu a turisté ho najdou u vstupu do zámeckého parku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.