Tipy na víkend v Pardubickém kraji: velikonoční jarmark v Cholticích i Pardubicích

8. duben 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na nálezy rituálních předmětů do chrudimského muzea, poslechněte si pěvecký koncert v Litomyšli nebo se vydejte hledat jaro podél Skuhrovského potoka u České Třebové.

Tento týden začala v Regionálním muzeu v Chrudimi výstava Tajemství půdy. Uvidíte na ní nejrůznější předměty nalezené v českých synagogách. Hlavním lákadlem je geniza ze synagogy v Luži. To je soubor odložených náboženských předmětů z 18. až 19. století, které přestaly plnit svou rituální roli.

Zpěv i fotky v Litomyšli

V Litomyšli bude mít v sobotu koncert pěvecký sbor KOS Pedagogické školy. Poslechnout si ho můžete přijít od 17 hodin do Smetanova domu. Součástí koncertu bude také výstava fotografií Terezy Jirouškové zachycujících nejrůznější okamžiky fungování sboru.

Nalaďte se na Velikonoce

Na nádvoří choltického zámku bude v sobotu Předvelikonoční jarmark. Od 10 do 16 hodin se můžete těšit na tvořivé dílničky, pletení pomlázek nebo ukázku jarních dekorací floristky Ilony Kůpové. Od 11 hodin navíc vystoupí dětský folklorní soubor Radost a od 14 hodin soubor Lipka.

Ochutnejte, ozdobte a upleťte…

Velikonoční jarmark bude v neděli v Pardubicích na Příhrádku. Od 10 do 18 hodin tam uvidíte práci a výrobky dráteníků nebo včelařů. Součástí akce budou také dvě vystoupení renesančních tanců, dvě pohádková představení loutkového divadla pro děti a velikonoční workshop, na kterém budou účastníci zdobit perníčky a plést pomlázky.

Jak vypadá jaro?

Na vycházku jarní krajinou se můžete vydat na Českotřebovsku. V neděli bude od 13:30 na naučné stezce Údolím Skuhrovského potoka připravená pozorovací soutěž. Na začátku trasy u kurtů v obci Rybník dostanete průzkumný list. Na dalších stanovištích pak budete pozorovat přírodu a hrát jarní hry. Konec bude zhruba v 15 hodin u restaurace Nad Hrází.

Spustit audio

Související