Tohle bodne! Na pardubickém zámku se zabydlely včely

15. březen 2018

Je to prakticky nevyčerpatelné téma. O včelách byste mohli mluvit hodiny a hodiny. Jestli jimi zatím ještě nejste úplně políbení, mohli byste zajít na výstavu Východočeského muzea v Pardubicích. Jmenuje se Včely ze všech ú(h)lů.

„Snažili jsme se o co nejrozmanitější pohledy na včely, a to ze včelařského i biologického hlediska. Hledali jsme různé souvislosti. Výstavu jsme připravovali asi tři roky,“ přibližuje zoolog Jan Dolanský.

A doplňuje ho včelař Evžen Báchor: „Nechybí ani živé včely. Lidé vidí za sklem, jak pracují. Jsou propojené s oknem, takže volně létají ven. Člověk tedy může pozorovat tu náladu a energii.“

Kromě včel i jedna kráva

Na zámku taky najdete velkou sbírku úlů od historických až po současné. „Dokonce se nám podařilo vyrobit vyřezávaný klát. Jde o kmen z vánočního stromku, který někdy před deseti lety zdobil Pernštýnské náměstí. Když ho likvidovali, uřízli mi špalek. Dnes je na něm reliéf s velikánskou včelou. Na výstavě jsou i oplodňáčky, moderní úly, první český úl,“ vyjmenovává Báchor.

Medná kráva

A dokonce nechybí ani medná kráva. „To je úl, který připomíná necky, vantroky. Byl vyvinutý v padesátých letech na vysoké škole v Kanadě pro africké obyvatele. Oni neuměli získat med ze včel. Vybírali ho přímo z těch necek.“

Jedinečnou podívanou slibuje video, které ukazuje, jak pod mikroskopem vypadá postupné zabodávání žihadla do prstu. „To byl můj prst. Ale napoprvé se mi to nepodařilo natočit. Než se mi povedl dobrý záběr, měl jsem prsty rozpíchané,“ usmívá se Dolanský.

Obří žihadlo a obří plástve

Na výstavě si můžete vyzkoušet mechaniku spojení včelích křídel a zblízka si prohlédnete obří model žihadla. Ale taky se dozvíte o divoce žijících samotářských včelách, o včelím příbuzenstvu, predátorech i škůdcích.

V Nasavrkách se na zimu chystá 4,5 milionu včel

Včely z chovu nasavrckého učiliště se připravují na zimu

V Nasavrkách na Chrudimsku je největší včelařské učiliště v Česku. K úctě ke včelám a práci se včelstvy vede škola své žáky více než 65 let.

Na 5. duben je nachystaná přednáška Petra Bogusche Co vše nevíme o včelách. A 15. května můžete obdivovat obří plástve z písku na velkém nádvoří zámku.

Výstava Včely ze všech ú(h)lů je pro veřejnost otevřená od 16. března do 23. září v multifunkčním sále Zámku Pardubice.

autor: Jakub Malý
Spustit audio