Tož budeme sedlat. Národní hřebčín ukazuje prezidentovy koňské lásky

30. červenec 2020

Pardubice se letos honosí titulem Evropské město koní. Na této akci se s radostí podílí taky kladrubský hřebčín. Třeba až do začátku září běží v Paláci výstava věnovaná vášni prezidenta Masaryka.

Název výstavy Tož budeme sedlat pochází přímo z úst někdejší hlavy státu. „Osobně na koni jezdil. Známe to z mnoha vyobrazení, nechával se tak vyfotografovat. Jezdit se přitom učil až v pozdním věku, když mu bylo 65. Šlo mu to úplně skvěle,“ myslí si ředitel hřebčína Jiří Machek.

Prohlídky s omezením

Kromě výstavy plánují kladrubští v Pardubicích přednášku a akci pro děti. Ty budou opět v obchodním centru 28. srpna. Zaměří se obecně na chov starokladrubských koní. A hřebčín jako součást UNESCO představí beseda 15. září ve Společenském sále radnice.

S příchodem letních prázdnin rozšířili v samotných Kladrubech nad Labem nabídku prohlídek. „Máme několik okruhů včetně prohlídky stájí a zámku. Tam je teď každé srpnové úterý od 14 a 15 hodin speciální animovaná prohlídka Císařovny zlaté papuče. Samostatnou expozici představuje kočárovna a postrojovna. Vedle toho se dá navštívit i rozhledna. Taky ve Slatiňanech si můžete prohlédnout stáje a nové infocentrum.“

Kvůli aktuální situaci kolem koronaviru přistoupil hřebčín podle Machka k novým úpravám. „Skupinku může tvořit maximálně 15 návštěvníků. Doporučujeme zakoupit vstupenku předem na internetu. Některé akce jsme museli v minulých měsících zrušit, ale třeba už na září chystáme mistrovství republiky v soutěžích spřežení.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související