U kruhu je mu hej, na letišti ouvej. Proč si keramik neodemkne otiskem prstu?

18. únor 2019

Tahle hádanka má jednoduché rozluštění. Keramici patří mezi lidi, kteří mají obroušené polštářky prstů, takže jejich otisky se dají rozlišit jen velmi těžko. Například keramička Veronika Volejníková s tím má problém nejen na letišti, ale i ve školce, kam si chodí pro syna. I tam totiž mají senzor, který reaguje na otisky prstů rodičů.

Nejhorší je šamotová hlína. Ta se hodí hlavně na výrobu skulptur nebo kachlí. „Existuje speciální kachlová hlína, která při točení trochu bolí. Jsou tam hrubé kousky, které při točení na kruhu mohou potrápit jemné polštářky prstů. Tento materiál v sobě má určitou hrubost, ale člověk si zvykne,“ říká keramička Veronika Volejníková.

Hlína vám nedovolí myslet na něco jiného

Hlína okamžitě reaguje, když se na ni nesoustředíme. Je to výborné médium, které vám dá velmi rychle najevo – pozor, teď nemyslíš na mě, ale na to, že musíš ještě uklidit. Takhle ten hrnek nevytočíš…

Čtěte takéChcete se naučit pracovat s hlínou? Ne každý pro to má cit

Na druhou stranu je práce s keramikou ideální příležitostí, jak zapomenout na starosti. „Jsme tady a teď s hlínou a teď si to užijeme. Hlína je prostě živý organismus. Vyroste z ní květina nebo strom, a když ji vložíme do pece, tak z ní vznikne třeba právě hrnek,“ doplňuje Veronika Volejníková.

Jakou hlínu vybrat

Každá hlína je skvělá na něco jiného, jsou desítky druhů. Jemná hrnčířská je vhodná na točení na kruhu. Ze šamotové hlíny, ve které jsou hrubší kousky, se dělají skulptury nebo kachle.

Funguje to tak, že se z lomu navezou do výrobny hlíny kontejnery jílu a každý výrobce má svou vlastní recepturu. Každá hlína má také jinou teplotu výpalu. Výrobna je obrovská hala, kde se hlína promísí, prosuší a zpracuje do balíků, které se pak prodávají.

Kde se naučíte točit na kruhu

V Kohoutově u Dvora Králové pořádají pravidelné rekvalifikační kurzy, kde vás naučí točit na kruhu i dalšímu keramickému umění. Pokud vás to zaujme, můžete si pořídit starší kruh. Ten se dá sehnat do deseti tisíc. Do našich luhů a hájů přinesli hrnčířský kruh Keltové.

Dnes si můžete vybrat z bohaté nabídky. Hodně se využívají elektrické, ale existují i kopací kruhy. „Tam musíte makat nohama i rukama. To je spíš pro chlapy, je to hodně na výdrž. Ale než si budete pořizovat kruh nebo pec, rozhodně si zajděte do nějakého kurzu. U nás je hodně šikovných keramiků, kteří pořádají semináře. Tam uvidíte, jestli je to koníček právě pro vás,“ doplňuje keramička z Popovic Veronika Volejníková.

Spustit audio

Související