Ústecký kraj chce navýšit množství peněz na stipendia pro budoucí zdravotníky. Je o ně velký zájem

21. květen 2024 09:50

Kvůli velkému zájmu chce Ústecký kraj zdvojnásobit peníze na stipendia pro budoucí lékaře a zdravotní sestry. Místo současných 10 milionů korun má být na stipendia připravena dvojnásobná částka.

Podle dat hejtmanství je totiž zájem o podporu budoucích lékařů a zdravotních sester oproti předchozím rokům zhruba trojnásobný.

Mezi stipendisty se nově přihlásila budoucí zdravotní sestra Natálie Brejchová, která popisuje, proč se o podporu během studia přihlásila: „Po škole bych chtěla dál pracovat v mostecké nemocnici. Teď tam mám brigádu na urologickém oddělení. Začínala jsem tam na ORL, kdy jsem tam po škole nastoupila na menší brigádu. Takže to je ten hlavní důvod.“

Budoucí zdravotní sestřička už má představu, jak peníze od kraje využije. „Myslím, že to stipendium je kolem 200 000 korun. Využila bych to buď na nějaké bydlení, nebo na auto,“ přibližuje studentka Natálie Brejchová.

Zájem o stipendia pro zdravotní personál raketově vzrostl

Kvůli velkému zájmu chce Ústecký kraj peníze na stipendia pro budoucí lékaře a zdravotní sestry zdvojnásobit. Podle dat hejtmanství je totiž zájem o podporu studujících budoucích lékařů a zdravotních sester oproti předchozím rokům zhruba trojnásobný.

„Za těch posledních 10 let, tedy od roku 2015, jsme měli něco málo přes 100 žadatelů o stipendium. A vlastně za ty poslední dvě hodnotící komise, tedy za těch několik málo měsíců, už máme 23 žadatelů,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Stipendia by mohla pomoci zmírnit nedostatek zdravotníků, věří krajský radní Radim Laibl z hnutí ANO.

„Budeme žádat zastupitelstvo Ústeckého kraje o navýšení alokace pro stipendia, což se za těch mnoho let nestalo – naopak se nikdy nedočerpalo a peníze se převáděly. Teď máme důkaz, že tady ten nárůst je a my jsme spokojeni. Myslím si, že každý zastupitel musí pro navýšení zvednout ruku, protože se pomalu ten problém, který tu je, začíná řešit,“ vysvětluje Lajbl.

Hlavní podmínkou pro získání stipendií je následná práce budoucích lékařů a zdravotních sester v páteřní nemocnici v regionu. Podle dat Krajské zdravotní chybí jen krajským nemocnicím zhruba 100 lékařů a dvojnásobný počet sester.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související