V Chocni po letech vaří tekutý chléb. Splávek vám pohlídá pivočet

16. červenec 2021

O choceňském pivu jste možná nikdy neslyšeli. Jeho tradice přitom sahá až do 16. století. Poslední zlatavý mok z tohoto města si ale lidé mohli dát skoro před čtyřiceti lety. Teď se do Chocně pivovar vrací.

S myšlenkou obnovy přišel kdysi tehdejší starosta Ladislav Valtr. Společně s ním založili Pivovar Choceň Jiří Kutlvašr a Jiří Karlík. „Jsme Choceňáci, jsme patrioti. Myslím, že si Choceň obnovený pivovar zaslouží. Bylo pro nás logické, že s tím něco musíme udělat.“

Dřív pivo chutnalo jinak

Pánové se snaží nepoužívat výraz původní receptury. „Vždycky říkáme, že navazujeme na historii pivovarnictví, ale pivo jako takové jsme vytvořili podle současných receptur tak, aby chutnalo v dnešní době. Používáme nejmodernější technologie. Důležitá je pro nás pitelnost. Situace, kdy si chcete dát další piva, a nevíte přesně proč. Jde o symbiózu chuťových buněk.“

Nové pivo nazvali Splávek. „Pivovar je vedle splavu. Navíc vedle znaku máme vodoteč, která se mění na pivočet. Komu se hladinka drží v červeném poli, může v klidu popíjet. V oranžovém by se měl připravit a v zeleném může vyrazit pro další várku,“ říká Karlík s úsměvem.

Budova choceňského pivovaru

V červnu pivu a celému novému pivovaru požehnal kněz královéhradecké diecéze a duchovní správce římsko-katolické farnosti v Chocni Bogdan Ganczarski.

Původně byly pivovary dva

V části města, kde je dnešní obnovený pivovar, bychom dřív našli panský pivovar. Přímo v centru pak sídlil měšťanský. Rozvoj pokračoval i přes první republiku. Následovala určitá transformace ve východočeských pivovarech, což byl začátek konce, kdy se tam postupně pivo přestávalo vařit. V roce 1984 definitivně skončila výroba a distribuce piva z choceňského pivovaru.

Někdejší panský pivovar si podle místních dodnes drží jeden primát. Jako první v Československu se mohl v roce 1968 pochlubit jedenáctkou. „Choceňáci to rádi říkají, ale opravdový primát patří Karlovým Varům,“ přiznává Kutlvašr.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související