V Chrudimi vznikne výsadkový pluk. Musíme být akceschopnější, říká Ivo Zelinka

18. červenec 2018

V Chrudimi na podzim 2020 vznikne na základech současného 43. výsadkového praporu nový výsadkový pluk české armády, je to jeden z kroků plánované armádní přestavby. Zvýší se nejenom počet vojáků, ale přibydou také například lehká bojová vozidla, potvrdil Ivo Zelinka, výkonný důstojník zástupce náčelníka Generálního štábu AČR.

Celkem mají vzniknout tři nové jednotky: „Kromě výsadkového pluku bude vznikat Prapor logistického zabezpečení, ten bude v Rakovníku. A v neposlední řadě velitelství kybernetických sil a informačních operací, které bude sídlit v Brně.“

Varování přijde pár dnů před konfliktem

Při rozsáhlejší aktivaci sil NATO bude Česká republika tranzitní zemí: „Nejsme na okraji aliance, proto musíme mít schopnost logistického zabezpečení například konvojů, nebo nějakého rozmístění sil. Armáda musí být schopna zabezpečit své sítě nejen na území ČR, ale také při zahraničních misích. Musíme se připravit na válku ne minulou, ale tu, která může přijít. A co se týká výsadkového pluku, potřebujeme navýšit síly okamžité reakce.“

Výsadkáři z 43. výsadkového praporu v Chrudimi v Doupovských horách

Změny jsou také reakcí na změnu vedení boje v posledních konfliktech. „Bezpečné prostředí se od roku 2014 výrazně proměnilo. Doba varování se zkrátila. My se domnívali, že konflikt na území Evropy bude předvídatelný v horizontu let dopředu. Události v Gruzii a na Ukrajině ukázaly, že to varování bude v řádu jednotek dní. Proto musíme být výrazněji akceschopnější,“ říká Ivo Zelinka.

Dvakrát tolik vojáků

Po změnách u chrudimských výsadkářů se zvýší počet vojáků asi dvojnásobně. „V areálu kasáren dojde k rekonstrukci budov a částečné výstavbě. Co se týká ubytování, nelze si představit, že ty stovky vojů budou bydlet všichni v Chrudimi, to určitě ne. Myslím si, že velká část výsadkářů bude bydlet v okolí Pardubic,“ popisuje Ivo Zelinka.

Výsadkáři z 43. výsadkového praporu v Chrudimi při cvičení

Změny začnou za rok

První fáze, vytvoření takzvaného organizačního jádra pro výstavbu, kolem kterého se bude vytvářet pluk, nastane 1. července 2019. „Do této jednotky pak budeme stahovat ty nejzkušenější výsadkáře z celé armády a zároveň už bude možné rekrutovat nováčky. Takže dnešní devatenáctiletí kluci, kteří na konci letošního roku zajdou na rekrutační středisko, už nabídku na práci v tomto pluku dostanou, říká Zelinka.

Čtěte takéNejvětší cvičení aktivních záloh se přesunulo i do Pardubic

Na podzim 2020 se počítá se vznikem pluku. Počátečních operačních schopností dosáhne od začátku roku 2021 a plných schopností nejpozději do roku 2026.

Svou roli v Chrudimi budou stále mít také záložáci: „V tuto chvíli má 43. výsadkový prapor tři profesionální výsadkové roty a jednu rotu aktivní zálohy. Tento poměr zůstane zhruba zachovaný,“ říká Ivo Zelinka.

Zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Ivo Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.