Vánoce nemusíte prožít ve stresu. Záleží jen na vás

8. prosinec 2015

Vánoční svátky jsou krásné a zároveň stresující. Rádi bychom to všechno zvládli v klidu a pohodě, a ne vždy se nám to daří. Recept na pohodové Vánoce nám do Radioporadny donesla psycholožka Jana Wiesnerová.

Vánoce nepřicházejí odněkud zvnějšku. Vánoce si děláme sami svým rozhodnutím, svým chováním, svým prožíváním. Je jednoduché si to říct, horší je řídit se podle toho.

„Je to velmi náročné období, které je na stresogenní škále událostí označeno patnácti stresovými body. Kumuluje se nám tu víc věcí dohromady: časový stres, stres z nedostatku peněz a z tlaku na výkon, kterým jsou postižené většinou ženy," uvádí Jana Wiesnerová. A tak se stává, že na Štědrý den, kdy má být klid a pohoda, naopak vrcholí útok na naše nervy.

Dokonalé Vánoce

Perfektní Vánoce, to je zoufalé přání mnoha hospodyněk. Proč si to vlastně ženy dělají? Co je k tomu vede? Především tlak okolí a pocit, že to tak přece musí být.

„Je to o tom, jak si to každá z nás nastaví. Doporučuji nepodléhat tlaku. Pokud chcete mít doma uklizeno, dovolte si jednou za rok externí firmu, nebo začněte s velkým předstihem. A nezapomeňte povinnosti delegovat na ostatní členy rodiny. Je potřeba si uvědomit, že když je žena - matka v pohodě, je pak v pohodě celá rodina," upozorňuje Jana Wiesnerová.

Čtěte také

Všechno také záleží na dohodě. Není nic špatného si v listopadu svolat rodinu na poradu a dohodnout se, jak budou svátky vypadat. Kdo si co vezme na starosti, od čeho se upustí. Domluvte se například pouze na jednom symbolickém dárku.

6 tipů pro pohodové Vánoce

· nesnažte se o dokonalost: pokud nestíháte, raději si cukroví kupte a do úklidu zapojte celou rodinu
· napište si seznam: všechny úkoly dejte na jeden papír, zamyslete se, jestli je nutné udělat úplně všechno, splněné si s radostí odškrtávejte
· udělejte si své vlastní rituály: vychutnejte si svařák na náměstí, běžte se projít s dětmi svátečním městem, hledejte příjemné okamžiky s rodinou a přáteli
· nepřejídejte se: bude vám špatně a dolehnou na vás výčitky svědomí, právě o svátcích dvojnásob platí jez dopolosyta a pij dopolopita
· nemějte žádná očekávání: těšte se na cokoliv a nečekejte zázraky, jedině tak se vyhnete zklamání
· sváteční pocit: schovejte tepláky a oblečte se do gala, budete se cítit lépe

Pozor na půjčky!

Firmy, které půjčují peníze, mají na Vánoce žně. Někteří lidé mají totiž pocit, že své blízké musí štědře obdarovat za každou cenu. Tvrdě na to pak v následujících měsících doplácí. „Je potřeba zvážit, když si půjčím na dárky, jestli ty splátky nebudou náročnější než samotný užitek z toho dárku," říká Jana Wiesnerová. Pokud nemáte peníze, je lepší se dohodnout se svými blízkými na skromnějším provedení Vánoc.

Vánoce nejsou bezchybnou realizací předem připraveného plánu. Někoho celý ten humbuk okolo tak dráždí, že se ke svátkům staví negativně a přijímá je s krajním odporem. O čem by tyto dny měly převážně být?

Vánoce, vánoční svátky

„Jsou to taková tři „p". Měly by to být svátky pokory, aby se člověk pokorně zastavil před svým životem. Dále rodinné pospolitosti, která nám v dnešní době zoufale schází. A také prožívání vzájemného sdílení. A mohli bychom tam přidat i čtvrté „p" v podobě pozastavení, zklidnění," říká psycholožka Jana Wiesnerová.

Neřešte problémy v rodině

Osamělost není samota. Můžeme mít pocity vykořeněnosti i v rodinném kruhu, kde vztahy nejsou příliš vřelé. Pokud chceme mít Vánoce skutečně klidné, měli bychom mít na paměti, že nesmíme řešit vážné věci a vytahovat na světlo konflikty, problémy nebo ventilovat nahromaděné negativní emoce.

„Bohužel se to ale stává. Nejsme ve vleku pracovních povinností. Najednou se sejdeme u jednoho stolu a emoce začnou pracovat," upozorňuje Jan Wiesnerová. Na povrch se dostávají potlačované pocity a nevyřešené záležitosti. Vidíme všechno najednou zjitřenou optikou. „Doporučuji obrnit se vůči tomu a dát si předsevzetí, že nebudu nic řešit," radí Jana Wiesnerová. Rozhodněte se, že budete šťastní. Tento pocit je totiž otázkou rozhodnutí, ne vnějších vlivů. Spokojenost nám přinese sebedisciplina.

Jak udržet pohodu u večeře? Jak reagovat na nevhodné dárky? Poslechněte si v záznamu pořadu dobré rady psycholožky Jany Wiesnerové.

autor: PRO
Spustit audio