Vitaminová bomba z červené řepy

10. leden 2018

Víte, co dělají zahradníci v zimě? Zpracovávají plody ze své zahrady. Pardubický zahradník František Hlubocký je toho dokladem. Nabízíme vám jeho recept, kde hraje hlavní roli červená řepa.

Suroviny:

červená řepa, stejné množství kyselejších jablek, niva, sůl, pepř, trochu medu, pár kapek citronu, zakysaná smetana, křen

Postup:

Základem receptu je uvařená červená řepa. Vaříme ji v celku, ve slupce, aby se zbytečně nevylouhovala šťáva do vody. Nevaříme příliš dlouho. Poté řepu oloupeme a nastrouháme. Stejné množství jablek také nastrouháme a přidáme k řepě. Poté podle chuti rozdrobíme nivu, dochutíme solí, pepřem, citrónem a trochou medu. Vše spojíme zakysanou smetanou. Jako bonus přidáme domácí křen. Ten ale nepřidáváme přímo do pomazánky, každý si vezme podle chuti a kolik snese.

Paměť už vám tolik neslouží? Zkuste gotukolu

Chybějící slunce můžeme aspoň částečně nahradit bylinkami na dobrou náladu, posílení imunity, a také na zlepšení paměti. František Hlubocký doporučuje gotukolu neboli pupečník. Je to rostlina sloní paměti a je teplomilná.

A proč sloní paměti? Roste totiž přirozeně na vlhčích místech poblíž vodních ploch, kam ji chodí  spásat sloni. „A jsou tam skutečně látky, které podporují mozkové buňky a zlepšují paměť,“ říká zahradník.

Pupečník se dá pěstovat dobře i u nás, přes zimu doma na okně, a v létě na zahrádce, kde vytvoří zelený koberec. Po celou letní sezónu můžeme gotukolu přidávat do pomazánek, na zimu pak nasušit a přidávat do čajů. Rostlina není návyková, takže můžeme užívat bez obav z předávkování.

Spustit audio