Vyrobte si výživnou sýrovou svačinu přes látkový kapesník

15. únor 2019

Sýry jsou bohaté na živiny a vitamíny, ale spousta z nich také obsahuje hodně kalorií. To, jak chutnají, ovlivňuje druh a kvalita mléka, stejně tak i prostředí, kde se vyrábí.

Sýry se většinou vyrábějí z kravského mléka, ale existují i z kozího a ovčího, dokonce i z mléka velbloudího, koňského, sobího nebo z mléka indických buvolů. „Vůně a chuť se odvíjí hlavně od toho, kde se zvířata pasou a v jakém prostředí žijí. Rozhodují i zkušenosti osob, které sýry vyrábí,“ vysvětluje regionální výrobce Petr Souček.

Zhubnete, aniž byste přišli o kus svalu

„Sýry obsahují komplex bílkovin, které jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné k redukci váhy, zpevnění kostí hlavně u starších žen po menopauze a růstu kostí u malých dětí,“ doporučuje výživová poradkyně Renata Virtová.

Čtěte takéChaos v chladničce není pouze kosmetická vada. Víte, co kam patří?

Bílkoviny ze sýrů působí jako tlumiče hladu a při hubnutí zároveň brání ztrátě svalové hmoty. Sýry jsou i zdrojem živočišných tuků, vitamínů, minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky velkému množství zinku posilují i ​​imunitu.

Hubněte se sýrem cottage celý den

Minimum tuku i energie obsahují sýry typu cottage, žervé a olomoucké tvarůžky. Nebojte se je kombinovat se sacharidovými potravinami, které mají nižší glykemický index (hladina krevního cukru tak nebude kolísat).

Oblíbený cottage cheese s energetickou hodnotou 350 až 450 kJ/100 g najdete v obchodech s různými příchutěmi, dokonce i s ovocem. „Já bych raději doporučovala neochucený cottage. Klidně si ho přislaďte medem, správný říz mu dají i domácí bylinky,“ uvádí příklad paní Renata.

Můžete ho jíst opravdu denně. Je nejen dietní, ale i lehce stravitelný a plný kvalitních bílkovin a vápníku. Když vynecháte chléb a budete ho zajídat kousky čerstvé zeleniny, lehčí a zdravější oběd sotva vymyslíte. Štíhlou linií také podpoří mozzarela a ricotta.

Vytvořte si zdravý sýr doma a jednoduše

„Pokud si chcete vyrobit sýr doma, mám pro vás skvělý tip. Velmi dobře stravitelné sýry jsou z vykapaného jogurtu, kefíru nebo tvarohu. Když jogurt necháte celou noc překapávat přes plenu, speciální síťku, nebo látkový kapesník, vznikne z něj pevná hmota, která je neskutečně zdravá,“ libuje si výrobce sýrů Petr Souček z mini mlékárny v Tuněchodech na Chrudimsku. Stačí dochutit solí, bylinkami, pepřem, nebo ovocem a máte skvělou svačinu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související