Výšivky pro krále i lordy. U Velebných se řemeslo dědí přes 300 let

23. únor 2019

O umění rodinné firmy Velebný & Fam mají zájem hasiči, armáda, univerzity, církev i filmaři. A nejen z Česka. Vyšívané vlajky a prapory z Ústí nad Orlicí vlají po celém světě.

Zdeněk Velebný vystudoval střední veterinární školu a stal se i odborníkem na dopravu. Jeho velkou láskou byla ale už od dětství heraldika. A protože zdědil i výtvarný talent, po Sametové revoluci měl Zdeněk Velebný jasnou představu o své práci i poslání.    

Firma Velebný & Fam, s.r.o. vznikla v roce 1990 a navázala na rodinnou tradici ve vyšívání a paramentářství, tedy výrobě a zdobení textilií pro církevní účely. Dnes tato společnost patří mezi přední světové výrobce v oblasti výšivky a je největší v Česku. Specializuje se především na navrhování a uměleckou výrobu slavnostních, především spolkových praporů. V Ústí nad Orlicí se také šijí vlajky pro desítky zemí po celém světě.

V roubené chalupě  

Firma Velebný & Fam pokračuje v rodinné tradici, která byla přerušena v roce 1951. Nejstarší písemná zmínka o paramentářství v rodině Velebných ale pochází už z roku 1713. Zmiňuje  Matěje Velebného z Orle u Chrudimi, který se tomuto řemeslu věnoval.

Sídlo firma Velebný & Fam v Ústí nad Orlicí

„Paramentářské umění se předávalo z generace na generaci, až do období první světové války, kdy musel dědeček narukovat a děvčata, která spolu s ním vyšívala ve Vídni, se vrátila domů,“ vysvětluje spolumajitel firmy Zdeněk Velbný. „Dědečkova firma byla obnovena v roce 1921. V období druhé světové války se v dílnách ale nevyráběly paramenty, tenkrát tam byli nasazeni němečtí krejčí, kteří tam upravovali a šili uniformy.“  

Společnost Velebný & Fam má půvabné sídlo. „Před 18 lety jsme koupili chalupu v nejstarší orlickoústecké zástavbě, je to dům vesnického typu, který stojí u hlavní silnice. Po povodni byl v dezolátním stavu a vybydlený. Dům jsme zrekonstruovali a vybudovali v něm dílny, kancelář i zázemí,“ dodává zakladatel firmy. 

Počítače jen pomáhají

V historickém domě se nachází několik dílen, především pak ta část výroby, kde se vyšívá a šije na šicích strojích. „Naše šičky samozřejmě ovládají i ruční vyšívání v rámech, i ty jsou někdy na tu nejjemnější práci potřeba. I když nám samozřejmě pomáhají počítače, všechno začíná u ruky,“ směje se Zdeněk Velebný, který vlastní i zadané návrhy sám rozkresluje.

„Na začátku je třeba všechno detailně nakreslit, těmi počítači si pomáháme třeba u dosazení písma. Nebo když se tvoří rohový motiv. Aby se nemusel čtyřikrát rozkreslovat, model vlajky se sestaví v počítači. Šicí stoje dělají entl, cikcakový steh a děvčata s ním v podstatě malují. Motiv se přenese na látku a pak se vyšívá. Vše je ale samozřejmě na citu vyšívačky.“

„Máme vyškolená děvčata a některé zaškolujeme. Vždyť od roku 1990 se profesionálnímu vyšívání na umělecké škole vyučilo jen pár žen. V naší firmě působí děvčata z jiných oborů, ale svým zájmem dokázaly to, že se dnes řadí ke špičce v rámci Evropy i světa,“ říká s hrdostí Zdeněk Velebný.

Vlajky pro armádu i svatoštěpánský ornát

Díky restaurátorské dílně se firma věnuje i odbornému restaurování vlajek a historických textilií. „Ty vlajky musíme vyčistit, opravit jejich zdevastované části a zrestaurovat zejména středové motivy. V tom nám pomáhá restaurátorka s licencí ministerstva kultury. Vytváříme i repliky historických záležitostí. Velkou práci nám dala replika bohatě vyšívaného Svatoštěpánského korunovačního ornátu. Originál vznikl v roce 1054 a je součástí maďarského národního pokladu. Práce na zhotovení repliky nám zabraly přes půl roku,“ doplňuje Zdeněk Velebný.

Výroba repliky svatoštěpánského korunovačního ornátu trvala více než půl roku

Vedle historického objektu firmy stojí moderní budova, s provozem tzv. automatové výšivky. „To je provoz, kde se vám už vyplatí udělat pro konkrétní výšivky program. Jsou to většinou výšivky, které se opakují, jako například rukávové nášivky. Programátoři dostanou nákres, ten musí překreslit, v počítači, převést do křivek a doplnit stehy podle potřeby té výšivky. Tento program se pak nahraje do vyšívacích automatů.“ 

Královská svatba a rodinné stříbro

Na chodbě jednoho z provozů visí obrovská mapa světa. „Sedmdesát procent naší výroby jde na export. Hlavně do Velké Británie, Německa, Rakouska, Švýcarska, Maďarska nebo na Slovensko. Díky tomu, že má naše firma partnery ve Velké Británii, vlajky dodáváme do zemí celého Commonwealthu. Šily jsme vlajky pro celou Ománksou armádu, dodáváme na Seyshely, Mauricius, do řady afrických zemí. Naše výrobky putují do Indie, Pákistánu, Bangaldéše a poměrně často do USA,“ dodává Zdeněk Velebný.

Detail výšivky Svatého Floriána

„Ve Velké Británii je o naše výrobky opravdu zájem. Na královské svatbě prince Harryho jsme sice nebyli, ale naše děvčata poznala pět praporů, které tam při této slavnostní příležitosti visely. Vyšívali jsme na ně znaky jednotlivých hrabství a členů královské rodiny.“ 

Další důležitou součástí firmy Velebný je heraldická a vexilologická tvorba. Zdeněk Velebný byl pasován na rytíře české heraldiky. Jako uznávaný odborník vytváří znaky a vlajky pro města, obce a instituce, stejně jako znaky rodinné. Parlamentní komise schválila už více než 150 obecních a městských znaků podle jeho návrhů.

Pohled do šicí dílny v historickém objektu firmy Velebný & Fam

„V naší firmě pracuje kromě mojí manželky také nejstarší syn a snacha. Jsem rád, že to bude pokračovat dál. Když už jsme to těch 300 let vydrželi,“ uzavírá s úsměvem Zdeněk Velebný.

autor: BRA

Související