Z 19. století v nás zůstalo hodně, tvrdí historička Marie Macková

25. duben 2019

Napsala knihu o tabákové továrně v Lanškrouně a do Králík umístila děj svých detektivek. Historička a spisovatelka Marie Macková má ráda dějiny východních Čech, 19. století a jeho úředníky. Myslí si, že by se u nich mohli inspirovat i ti dnešní.

„Kdybych žila v 19. století a pocházela z prostředí mé rodiny, asi bych žila těžký život horalky z vesnice na Lanškrounsku. Pokud bych v sobě našla dost síly, tak bych se stala dělnicí v tabákové továrně. To bylo v té době docela luxusní zaměstnání,“ odpovídá historička Marie Macková na otázku, zda by si dokázala představit život v čase, kterým se jako badatelka zabývá.

O 19. století dokáže i poutavě vyprávět studentům Filozofické fakulty pardubické univerzity, kde učí.  A má za to, že v nás z té doby mnoho zůstalo, nebo zůstat mělo. Podle ní by se tam mohli v mnohém inspirovat i dnešní úředníci nebo zákonodárci.

Hra na finance a pašeráky

Úřednictvo je dalším oblíbeným tématem historičky Mackové. Dostala se k němu v době, kdy se mu ještě mnoho badatelů nevěnovalo jako archivářka a posléze i ředitelka Státního okresního archivu v Ústí nad Orlicí. V archivech totiž našla k tomuto tématu řadu materiálů. A díky nim zjistila, jak moc vzdělaní a schopní lidé museli úředníci v 19. století být.  I když i v té době, stejně jako dnes, bylo úřednictvo velmi nepopulární, zvláště to z finanční správy.

Historička a spisovatelka Marie Macková

„V pomyslné  hře na pašeráky a finance bude v očích veřejnosti vždy vítězit pašerák,“ uvědomuje si Marie Macková a s úsměvem dodává, že se jedná o historickou nespravedlnost, kterou si předsevzala napravit i svými dalšími pracemi. A to také historickými detektivkami. „Rozhodla jsem se tedy vytvořit postavu geniálního detektiva, kterým nebude četník ani policista, ale financ. Občas mě baví jít proti proudu,“ dodává.

Historické detektivky z Králík

Detektivky začala psát Marie Macková už jako zkušená autorka odborných publikací, ale také jako velká milovnice detektivních příběhů. A dokázala v nich skvěle spojit své znalosti dějin, regionu s fantazií a umem schopných autorů tohoto žánru. Příběhy jejích knih se totiž odehrávají v předminulém století a na Králicku. Tam umístila zločiny a hlavně svého hrdinu, komisaře finanční správy Eduarda Plischka, který je rozplétá. Zároveň si tak čtenáři mohou udělat obrázek, jak nelehký byl život financů zvláště v tak zapomenutém kraji a v příhraničí.

Vyšly zatím dvě: Příběh vzácné tabatěrky a Příběh staré šperkovnice. A milovníci tajemství, napětí a historických detektivek si v nich určitě přijdou na své. Oslovila ale také své kolegy odborníky, kteří oceňují, jak vychází z historických reálií. Do svých detektivek pak začlenila i některé své badatelské objevy a při popisech okolí i krajiny čerpá i ze starých map. Jak ale sama přiznává, podstatná část jejích knih je výplodem autorovy fantazie. I když vlastně cokoli, co se v jejích detektivkách odehrává, se ve skutečnosti na Králicku 19. století klidně mohlo stát.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.