Zaveďte v rodině nové vánoční tradice, ať mají děti v dospělosti na co navazovat

4. prosinec 2023

Jsou lidé, kteří neumí prožívat Vánoce v pohodě a v dobré náladě, netěší se na ně. Podle vztahového terapeuta Ladislava Hanouska si ale každý může Vánoce užít, pokud se tak rozhodne.

„Každý z nás má možnost se rozhodnout, jestli chce na Vánoce svalovat svůj stres a nepohodu ve vztazích nebo se pokusí z těchto svátků vytáhnout to hezké a užije si je,“ myslí si Hanousek. Podle něj je každý svátek příležitostí, kterou nám život dává. A je na nás, jak s ní naložíme.

Zapojte do úklidu a pečení rodinu

V mnoha rodinách jedeme podle terapeuta Hanouska v zažitých modelech prožitých v dětství. A nepoložíme si otázku, co pro nás doopravdy znamenají radostné Vánoce, co bychom mohli udělat pro to, abychom je skutečně zažili.  Ladislav Hanousek radí vytvořit si takové tradice, které budou všem členům rodiny vyhovovat a budou se na ně těšit.

Dítě na tradičních adventních trzích

„Ženy přece nemusí zvládnout všechno samy. Kde je řečeno, že úklid a vaření je jen ženská práce? Zapojte rodinu a nestresujte se, že všechno nebude dokonalé. Najděte si teď - během adventu – čas na nové tradice. Ať už je to společné pečení, úklid, nebo výzdoba domácnosti či procházka,“ navrhuje Hanousek.

Vztahový poradce Ladislav Hanousek

V některých rodinách je zvyk, že Ježíšek přinese stromeček až na poslední chvíli. „Dokonce musí být už nazdobený, což je velmi složité utajit před dětmi. Pokud vám to nevyhovuje, upravte si tu tradici, odlehčete Ježíškovi, ustrojte stromeček všichni společně den předem,“ radí terapeut a dodává:

„Já už jsem pekl se synem minulý týden, dal jsem si svařáka, synovi kakao, pustil jsem koledy a přišel pán na kontrolu oken. A pán byl nadšený z krásné atmosféry. Přitom žádná výzdoba ještě nebyla. Ale stačilo to,“ podotýká terapeut.

Spustit audio

Související