Zlodějům začínají v chatařských oblastech žně. Připravte se na ně

9. říjen 2018

Konec chalupářské sezóny nahrává lidem, kteří vykrádají chaty a chalupy. Kromě klasického zazimování objektu byste také měli myslet na dostatečné zabezpečení.

Zloději vykrádají hlavně na samotách a v okrajových částech obydlených ploch. Nejvíce případů policie zaznamenává od října do března, kdy se zase chalupáři do svých příbytků vracejí. Mezi nejčastější pachatele patří lidé bez domova a drogově závislí. Dělají to ve snaze přežít zimu relativně v klidu a schovaní před civilizací.

„Co se týče četnosti těchto trestných činů, v Pardubickém kraji poslední dobou klesají. Je to dané dobrou prevencí a díky dostatečnému zájmu majitelů chaty zabezpečit,“ pochvaluje si kriminalista David Šafařík. Sezónní bydlení bychom měli pravidelně hlídat, nebo poprosit sousedy.

Co může zloděje prozradit?

Jakmile se na místě objeví třeba lidské stopy ve sněhu, nebo jsou otevřené okenice a neměly by být, může to být signál, že něco není v pořádku. Podezřelá může být i osoba s batohem na zádech, která je zahalena do bundy, nebo kabátu s kapucí. Chaty a chalupy bývají vykradené několika způsoby. Bývají to vypáčené dveře nebo okenice a posléze rozbité sklo. Snadnou cestou pro zloděje mohou být i špatně dovřená okna.

Zloději kovů rozřezali nenahraditelné měděné dveře

Zničené dveře na Kamenné vile v Pardubicích

Kamenná vila nedaleko pardubického Matičního jezera přišla o svou chloubu. Někdo odcizil měděné pláty na vstupních dveřích. Podle odborníků je škoda nenahraditelná.

„Hodně záleží na charakteru zloděje. Kdo hledá útočiště, aby přežil zimu, zajímá se hlavně o uložené potraviny a vymýšlí způsob, jak si zatopit. V případě, že se lupiči vykrádáním a pustošením chalup a chat živí, půjdou po dražších nemovitostech. V nich mívají majitelé většinou elektroniku, spotřebiče a také uschovanou zahradní techniku,“ popisuje kriminalista.

Vykradli nás. Co teď?

Co se týká zajišťování stop tak pardubičtí kriminalisté jsou velmi úspěšní. Majitelé, kteří zjistí, že jejich chata byla zřejmě vykradena, by měli co nejméně znehodnocovat stopy, které se na místě nacházejí. Specialisté radí, na nic nesahat a ihned volat policii. V případě fotografování vám ale naopak vyšetřovatelé mohou i poděkovat. „Třeba když vyfotíte podezřelé stopy ve sněhu a začne do toho pršet. Než policie dorazí na místo, mohly by být stopy deštěm už znehodnocené. Pro nás je tohle krásná práce,“ směje se David Šafařík.

Tipy, jak zazimovat chatu:

  • vypusťte vodu z bojleru, čerpadel
  • vypněte přívody vody, elektřiny a plynu
  • zajistěte plně funkční hromosvod
  • zkontrolujte, že střechou neteče, trámy unesou tíhu sněhu a okna a dveře mají pořádné těsnění
  • zlikvidujte nebo bezpečně uložte chemikálie (benzin, olej)
  • neskladujte potraviny, které lákají hlodavce
  • vyčistěte okapy a střechu od spadaného listí
  • zamkněte všechny zámky, zavřete okenice a petlice, ujistěte se, že jsou funkční
  • cenné věci odvezte s sebou
  • kontrolujte pravidelně chatu nebo o to poproste někoho místního
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související