Zůstane nový poslanec šéfem pardubické filharmonie? Kolegy nechce vykoupat v rozjetých věcech

17. leden 2022

Mezi nové zákonodárce se zařadil i Pavel Svoboda. Kandidoval jako nestraník za koalici Spolu. Teď řeší, jak zvládnout práci poslance a zároveň ředitele Komorní filharmonie Pardubice.

„Máme dohodu s kolegy ve filharmonii i s městem jako zřizovatelem, že to pár měsíců zkusíme a vyhodnotíme si to. Jsem časově velmi vytížený. Ale mám nějakou zodpovědnost za projekty, které běží. Měnili jsme logo, grafický vizuál, přebíráme hudební festival. Nerad bych nechal tým vykoupat ve věcech, které jsem sám rozjel. Chtěl bych odevzdat kompletní práci,“ říká.

Úmorné jednání o vládě  

Poslanecká sněmovna má za sebou velmi hektický týden. Zásadní bylo vyslovení důvěry vládě, které trvalo přes noc. „Stalo se mi, že jsem mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní nevědomky usnul v kanceláři. Neměl jsem deku. Probudil jsem se a byla mi zima. Byl jsem naštvaný na dlouhé projevy. Mrzí mě ta neefektivita. Jak se pracuje s časem stovek lidí, kteří by během té doby mohli udělat něco daleko užitečnějšího.“

Pavel Svoboda

Jak vůbec na Svobodu sněmovna obecně působí? „Je spousta věcí, ze kterých mám radost a které fungují. Je tam mnoho kompetentních lidí, kteří jsou schopní a velmi uznávaní ve svých oborech. Navazuju nesmírně cenná přátelství a kontakty. Mnoho věcí mě ale mrzí a systémově ne úplně fungují. Nevím, jestli je v mé moci s nimi něco udělat. Jsem jenom jedna dvousetina.“

Čtěte také

Vláda pořád opakuje, že chce šetřit. „Pokud vyděláváte průměrný plat a každý měsíc zaplatíte o desítky procent víc, tak to dlouhodobě nejde udržet. Máte hypotéku, vezmete si leasing na auto, začnete si brát spotřebitelské úvěry na vánoční dárky a vaše děti zdědí jenom dluhy a průšvihy. Stát je teď v analogické situaci. Potřebujeme republiku rozvíjet, investovat, ale současně nejde vydávat neúměrně víc, než si můžete dovolit,“ myslí si vládní poslanec.

Hrajeme spolu za Pardubice

Na kulturním poli čeká Pavla Svobodu a celou filharmonii už osmé spojení s basketbalem. Tradiční akce se má odehrát v sobotu 22. ledna v multifunkční aréně. Místo Adama Plachetky vystoupí Štefan Margita. „Oba dva jsou nejvyšší liga. Adam dostal nabídku na šest večerů v Metropolitní opeře v New Yorku a jeden z nich se kryje s Pardubicemi. Vystoupení jsme mu umožnili a zajistili jsme plnohodnotnou náhradu.“

Princip je prostý a pořád stejný. Ti, co přijdou za sportem, tak si poslechnou filharmonii. A naopak ten, kdo přijde na muziku, tak zůstane na basketbal. „I já jsem byl poprvé na basketu. Čekal jsem v nadsázce, kolik tam padne gólů. Jsem jedna z těch cílovek, které jsou na obou stranách,“ dodává ředitel Svoboda.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.