10 důvodů, proč má architekt, herec a zakladatel divadla Sklep David Vávra tolik rád Hradec Králové

20. březen 2023 08:53

Architekt, herec a zakladatel divadla Sklep David Vávra přijel do Hradce Králové besedovat o krásách krajského města. Říká, že město které nemá řeku, nic neznamená. A to se o krásně dvěma řekami vytvarovaném Hradci Králové říct opravdu nedá. 

Centrum Hradce Králové je pro Davida Vávru fantastický ostrov, který vydržel všechny věky. Včetně doby, která se snažila vše přestavovat.

Čtěte také

David Vávra přijel do města na pozvání Josefa Gočára. Jak možná víte Josefa Gočára, který pořádá pravidelné procházky městem ztvárňuje Tomáš Langr z Dobrého divadla. Ten taky všechny na besedě v Pivovarských domech přivítal.

Na besedu si David Vávra připravil program s názvem 10 důvodů, proč mám rád Hradec Králové. A slavností večer zahájil slovy: „Je to veliké potěšení, že jste si přišli poslechnout, jak Pražák mluví o Hradci Králové. Bude to docela drzost, že ano.“

Drzostí a vtipem beseda začala a humor se nevytratil celých 90 minut. Bylo znát, že David Vávra jezdí mezi lidi rád a díky jeho improvizačnímu talentu, kdy je schopen zapojit do show i servírku, jsou jeho akce neopakovatelnou premiérou i derniérou zároveň.

Čtěte také

Asi vás nepřekvapí, že beseda byla dlouho dopředu vyprodána. A ti, kteří přišli, suchou přednášku ani neočekávali. A byli ochotni přijet i z větší dálky.

Těžko bychom hledali někoho, kdo Davida Vávru rád nemá. Díky intelektu a showmantství nabízí zajímavé a snadno zapamatovatelné informace, a co mnozí ocení, je i pozitivní směr. Většinou se drží čísla 10, na kterém ukazuje proč mít rád.

Nevydařené věci se snaží přehlížet, takže na otázku, co je potřeba v Hradci Králové zlepšit neodpověděl. „I blbá architektura je architektura, takže i blbá architektura má právo na to být. Takže nakonec mi vyšlo, že to, co architektura není, když je zlikvidovaná válkou. Protože může architekturu zlikvidovat lepší nápad, ale kdo ji vymaže z paměti, je nějaká střela. Tedy jedenáctý důvod je, že nemá být válka. O tom smutku musíme mluvit, abychom pomáhali radosti.

A radostí a chloubou je například hradecký soutok, vodní elektrárna Hučák, Gočárovy schody. Místa, která už byla zmíněna i v dokumentu Šumná města. A taky jsou tady vize, že si třeba Hradec dopřejeme skutečnou Gočárovu galerii a podaří se zrealizovat lyžařský svah na Rozárce.

Čtěte také

„David Vávra je showman, bavič, který dokáže propojit divadlo, poezii i architekturu. Je to pábitel, milovník života, a já myslím, že lidé jezdí za ním, protože je fajn s ním strávit čas, řekl po akci spokojený organizátor Tomáš Langr z Dobrého divadla.

A David Vávra připojil přání pro všechny. „Já bych byl rád, kdybychom k sobě měli víc porozumění a zjišťovali, že každý v sobě má víc jak 51 procent pozitivní energie. Tu hledejme. A na těch 49 procent, která nás rozčilují, nějak zapomeňme.

Kdo by chtěl hledat dál spolu s Davidem Vávrou, bude mít šanci opět v neděli v Jaroměři, kde bude po rekonstrukci otevřen Wenkeův dům, jeden ze skvostů Gočárovy architektury, na jehož obnově se David Vávra podílel. Jak se podařilo propojit muzeum a nepřístupné prostory, uvidíme 26. března.

Spustit audio

Související