10 jednoduchých cviků sportovní instruktorky Gabriely Baškové, které nám protáhnou ztuhlé svaly

4. červen 2021

V současné době se hodně hrbíme nejen při sedavém zaměstnání, při práci na PC, ale i při manipulací s telefonem v ruce. Vlivem stresu se nám mění správné držení těla a to způsobuje bolesti v oblasti ramen, šíje, beder, kyčlí nebo kolen. Cvičením naučíme svaly správně pracovat.

Součástí seriálu jsou i cviky nové metody FitPainFree®

Je to celostní metoda cvičení, která dbá především na kompenzaci současného způsobu života ovlivněného moderními technologiemi. Ty nás nutí trávit stále více a více času bez pohybu, který je však pro naše zdraví nezbytný.

Čtěte také

Tuto metodu přivezla do České republiky PaedDr. Hana Toufarová - CEO, Master Trainer a hlavní školitel cvičení Fit Pain Free. Cílem je zařazovat jednoduché cviky metody do běžného dne.

Cviky metody FitPainFree® zvládnou děti, dospívající, dospělí i senioři. U všech se jedná o kompenzaci jednostranné činnosti v práci, ve škole, při sportu a nastavení správných pohybových stereotypů. Zakladatelem této cvičební metody je Pete Egoscue. Cviky slouží k izolovanému posílení a protažení svalů, k nápravě svalových dysbalancí a korekci kloubních spojení.

Obyčejná lidská mysl je nádoba. Můžeš ji naplnit dobrými nebo špatnými myšlenkami. Záleží na tobě.
Šrí Činmoj

Cílem je naučit všechny svaly, aby správně pracovaly a vykonávaly svoji funkci. Pokud některý sval nepracuje, tělo si najde náhradní pohybový režim a „nějak“ pohyb vykoná. Dochází tak ale k přetěžování některých svalů, které pracují „za dva“. Musí nahradit nefunkční sval. No a toto přetěžování po nějaké době pocítíme zase jako bolest.

Bolest je vlastně signál našeho těla, že něco není v pořádku. Pokud naše tělo posloucháme, máme šanci věci napravit a bolesti se vyhnout.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související