12 nejlepších alb roku 2009

9. prosinec 2009

Nabízíme vám žebříček dvanácti nejlepších tuzemských alb tohoto roku. Je to samozřejmě hodně subjektivní, určitě byste mohli polemizovat, proč jsem tam zařadil tohle a na tamto jsem zapomněl. I to samotné pořadí je spíše jen tak pro formu. Případné námitky směřujte na mail tomas.klement@rozhlas.cz nebo na nejbližší oddělení VB.

-123 minut: Ready
Nicméně jedna věc je jasná - tuzemskou desku roku natočili -123 minut a jmenuje se Ready. Minutám ohromně pomohl příchod bubeníka Miloše Dvořáčka, jehož tikavá rytmika skvěle doprovází úžasně sehrané duo Janáček - Bína. Minuty tentokráte ubrali na pompéznosti, obešli se bez hostů. Jazz, rock, funky a latinu smíchali do chutného guláše, který ještě okořenily skvělým zvukem a citlivou produkcí Matouše Godíka. Můžu prozradit, že Minuty jsou v programu Divadla 29 11. března. A jelikož to je čtvrtek, tak se vynasnažíme vám tento koncert přinést živě.

01045401.jpeg

Monkey Business - Twilight of Jesters
Asi jen Roman Holý je schopen v českých podmínkách sehnat na svoje desky opravdu hvězdné zahranbiční hosty. V minulosti si na deskách Monkey Business zahostovali dechař Fred Wesley, kytarista David Williams nebo saxofonista David Sanborn. Na posledním albu Twilight of Jesters, které volíme jako druhé nejlepší za letošek, se pro změnu objevil zpěvák Freakpower Ashley Slater a bývalý člen Deep Purple Glen Hughes, kteří upozadili Matěje Rupperta a Tonyu Graves. Vůbec je to hodně zvláštní deska, ze které je hodně cítit, že ji Roman Holý z velké části udělal sám a ostatní členové přispěli opravdu jen po troškách.

Mezi prvními zazněla na Národní třídě hudba skupiny Monkey Business

Vypsaná Fixa - Klenot
Do světa se letos vydala i Vypsaná Fixa, která svůj Klenot natočila v anglickém studiu zvukaře My Bloody Valentine Guye Fixsena. K ruce si vzali i dva nejlepší tuzemské producenty Dušana Neuwertha a Honzu Muchowa. Je tedy jasné, že tohle snad ani nemohlo dopadnout špatně. Zatímco naživo zůstává Fixa stále tou živelnou punkrockovou partičkou, na Klenotu se jí povedlo svoji hudbu obohatit o dosud nepoznané psychedelické prvky. Po právu Fixe náleží nálepka třetí nejlepší tuzemské desky letošního roku.

Klenot

Katarína Koščová - Nebotrasenie
Podobné ohlédnutí jsme dělali i před rokem. Tehdy jsme vyzdvihli alba Sunset Blvd, Eternal Seekers, Tata Bojs s Ahn triem, Alvik, Yvonne Sanchez, Dana Bárty, Dvou, Bratrů Ebenů, Hm, Miou Miou, Budoáru staré dámy a též i dvou slovenských zástupců - konkrétně Noisecutu a vzpomínkové desky Richarda Müllera a Milana Lasici. Letos se nám sem vešla jedna slovenská deska Nebotrasenie, jejíž autorkou je Katka Koščová. Rodačka z Prešova nahrála za pomoci několika předních slovenských muzikantů album plné lyrických písniček na pomezí folku, šansonu, jazzu a swingu. Cédéčko je vlastně spojením hudby, básní Michala Baláže a obrazů Jara Onda.

Katka Koščová - Nebotrasenie

Oldřich Janota - Ora pro nobis
Tak mě napadá, že jsme vám letos nabídli rozhovory s valnou většinou autorů dnes námi oceňovaných desek. Katka Koščová tu byla v květnu, neméně zajímavý rozhovor jsme natočili v říjnu s Oldřichem Janotou. I jeho album Ora pro nobis označujeme za jednu z nejlepších letošního roku. Janotovi se na dílo Ora pro nobis povedlo dostat vše, co je pro jeho tvorbu v posledních letech typické - meditativní až minimalistické písně s mantrickým opakováním motivů a specifickým humorem. Díky přizvaným hostům dostala deska nový rozměr - muzikanti jako Ivan Bierhanzl, Jan Štolba, Ondřej Ježek nebo Jára Tarnovski dostali velký prostor. Až se musím stydět, že jsem Janotu pro sebe objevil až letos.

Oldřich Janota

Charlie Straight - She's A Good Swimmer
Třinečtí junioři Charlie Straight všechny překvapili svým nekompromisním a seběvědomým debutem v duchu současných anglických kytarovek. Bystrý posluchač odhalí i odkazy na Beatles či několik swingových narážek. To vše je doprovozeno skvělou angličtinou a parádním zvukem. Už dlouho jsem neměl z české kapely pocit, že přesně ví, čeho chce dosáhnout. Držím jim palce.

Charlie Straight

Animé - Animé
Když už jsme hrábli do strun, tak tam ještě chvíli zůstaneme. Brněnští Animé se na eponymní třetí desce rozhodli ubrat na syrovosti a za pomoci producenta Marka Kopeckého stvořili poměrně popové a tedy posluchačsky vstřícné album, které skvěle drží pohromadě. Za tuhle hitovou desku by se nemusela stydět lecjaká velká americká kapela typu Foo Fighters. Animé stejně jako Minuty mají za sebou výměnu bubeníka. Za do Support Lesbiens odejivšího Zbyňka Raušera přišel František Poborský.

Animé

Lanugo - Lanugo
Pokud se díváte na Slavíky a podobný hlouposti, tak by vás mohlo snadno napadnout, že se v té naší hudbě nic moc neděje. Ale ono by se tady několik objevů našlo. Rok 2009 jich přinesl hned několik. Kometou roku volím pražské Lanugo. I když je Lanugo plné skvělých muzikantů, tak se na debutu podřídili celku a vznikla vyvážená nahrávka, která klouže z jazzu až do folkových vod a pošilhává i po popu. Nebáli se pozvat si smyčcové kvarteto, s chutí se pustili do básně Josefa Kajnara i do jednoho jazzového standardu. Přesto to není, jako když kočička vařila s pejskem dort, za což může umná aranžérská a producentská ruka Viliama Béreše, jinak člena o dost žoviálnějších Toxique, a též zpěvačky Markéty Foukalové.

Lanugo, cd

Sto zvířat - Postelový scény
V pořadí 9. a 10. nejlepší desky tohoto roku mají společného osobité texty. Ostatně Tomáš Belko platí za výjimečně vtipného textaře, na poslední desce party Sto zvířat Postelový scény se pustil do problematiky vztahů lidí kolem čtyřicítky. I když přechozí Rozptýlení pro pozůstalé bylo ještě o chloupek výš, i tady bylo několik písní, které přetrvají.

Postelový scény

Midi Lidi - Hastramns, Tatrmans & Bubáks
Druhá kapela se zajímavými texty, jsou brněnští Midi Lidi, u kterých oceňuji nedávno vydané album Hastramns, Tatrmans & Bubáks. Deska aspiruje na nejoroginálnější název roku, nicméně baví i ten zbytek. Midi Lidi více zvážněli, nicméně repetitivní opakování útržků textů zůstalo. I hudební tvář poznala mírného progresu směrem k pestrosti. Je hity tady nejsou, snad až na jednu výjimku, kterou je slovensky zpívaná Do člna, původně z tvorby Meky Žbirky.

01035608.jpeg

WWW - Tanec sekyr
Na závěr dnešního bilančního Neonu jsem si nechal dvě alba, která mají co do činění s elektronikou a s oroginálními sděleními. Nejprve WWW s Tancem sekyr, bezpochyby originální a na české scéně zcela ojedinělé dílo. WWW si zaručeně s nikým nesplete.

00920254.jpeg

Sporto - More
To platí i o partě Sporto, které se na aktuálním More konečně pustila do češtiny a i když kluci nejsou žádní Shakespeři, tak udělali určitě dobře. Jen víc takových kapel na ospalé elektronické scéně jako jsou Sporto.

Sporto

Na koho se nedostalo? Dobrých alb letos bylo samozřejmě mnohem víc. Nedostalo se na Prostitutes, Mythematicu, Sunflower Caravan, Poslední výstřel, U Prag, Lesní zvěř nebo Anetu. Zařadit bychom sem mohli i internacionální spolupráci Glena Hansarda s Markétou Irglovou nebo slovenské Longital s remixovým albem Revoyaged.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.