18 let zpěvu 8 chlapů, 8 názorů a jeden šéf. Vokální mužský profesionální oktet Gentlemen Singers

17. červen 2021

Kultura u nás opravdu už zase začíná žít a důkazem toho je i festival Sborové slavnosti v Hradci Králové. Každý ročník má vždy konkrétní zaměření a ten letošní bude zejména o vokálních a komorních pěveckých sborech. Víc nám řekne Richard Uhlíř ze souboru Gentlemen Singers.

Richard Uhlíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Loňský ročník festivalu už byl připravený a vy jste ho museli zrušit.
Loňský ročník byl věnován smíšeným mužským a ženským sborům, museli jsme ho odložit a nakonec i zrušit. Letos tedy pokračujeme dál a jsme rádi, že můžeme být jednou z prvních větších kulturních akcí v Hradci Králové.

Jak dlouhá je už tradice tohoto festivalu?
Přemýšlím, že to budeme muset přestat počítat právě kvůli onomu vypadlému ročníku. Teď je to už osmnáctý ročník, ovšem nepočítáme sedmnáctý ročník, který neproběhl.

Festival je především o radosti z potkávání. Tento rok to bude samozřejmě trochu omezené, ale věřím, že i tak si to užijeme.
Richard Uhlíř, vokální oktet Gentlemen Singers

Myslíš, že to bude déle trvat, než si lidé zase zvyknou chodit za kulturou a uměním?
Uvidíme hned teď na našem festivalu. A samozřejmě začíná i proslulý divadelní festival v Hradci Králové, takže jsem na to sám zvědavý. Vůbec se neodvažuji něco předpovídat.

Jsou nějaké novinky ve vašem souboru Gentlemen Singers?
V Gentlemen Singers se snažíme vždy o nějakou generační obměnu, my staří mládneme s těmi mladšími. Takže máme teď šikovného uměleckého vedoucího mladého Jardu Schindlera, což je skvělý muzikant. Všichni respektujeme, že to má muzikantsky na povel. 8 chlapů koncertuje už 18 let, je to 8 názorů a samozřejmě někdo musí rozhodnout. Poslední slovo musí mít jeden.

Čtěte také

Festival Sborové slavnosti v Hradci Králové potrvá do soboty, pět koncertů bude celkem?
Bude pět koncertů. Bylo zajímavé připravovat festival trochu dopředu. Sledovali jsme jiné pořadatele, jak festivaly přesouvají na pozdější datum nebo úplně ruší, přesouvají na rok 2022. My jsme to nevzdávali. A potom, když se ukázalo, že budeme moci fungovat v nějakém omezeném režimu, tak jsem začal obvolávat poloamatérské nebo poloprofesionální soubory a zjišťoval jsem, jestli zkouší a vůbec existují. Takže jsme se rozhodli osu festivalu postavit na profesionálech, kteří fungují a jsou schopni nastoupit hned.

Sborové festivaly vždy lákají na úžasnou atmosféru. Je to také o komunikaci a radosti, že se zpěváci potkávají se svými kolegy.
Stoprocentně. Festival je právě o tom potkávání. Tento rok to bude samozřejmě trochu omezené, protože po večerních koncertech nebude tolik vzájemného potkávání. Ale pokusíme si to vynahradit vždy přes den.

Jakub Schmidt a Richard Uhlíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Richardem Uhlířem o koncertech letošního festivalu Sborových slavností v Hradci Králové i o záludnostech a zvláštnostech zpěvu v době koronavirové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související