21. srpna - Zámek Sychrov - Skotské hry

5. srpen 2004

Tuto sobotu 21.srpna jsme se zastavili na Skotských hrách na Státním zámku Sychrov. Byl to už čtvrtý ročník a hry navštívilo odhadem kolem 8 tisíc návštěvníků. Soutěžilo se, tancovalo a hlavně zase jedlo. Je zvláštní, jak si v poslední době spojujeme oslavy právě hlavně s jídlem. Ale zase na druhou stranu, ochutnat skotské speciality a zapít pravou skotskou, to není k zahození. Zejména, když pak byla možnost pohybu. Skotský učitel tance se ujal slova a podařilo se mu na travnatý "taneční parket" dostat najednou dobrých sto párů tanečníků. A šlo jim to skvěle. Házelo se také kládou, kamenem, to bylo trochu o život a nosila břemena o závod. A do toho všeho náš tým z Radiožurnálu. A je skvělé zjištění, že o naši stanici a její lidi je zájem. To potvrzuje i moderátor Pavel Kudrna.

Původní pozvánka:
Počtvrté, a to 21. srpna 2004 od 10 hodin, ovládnou Skoti státní zámek Sychrov, kde se budou po celý den konat tradiční skotské hry, které, stejně jako např. tartan, kilt, skotské dudy a whisky patří ke kulturnímu dědictví Skotska. Během večerního programu se pak budete moci zaposlouchat do tradiční skotské hudby v podání předních světových i českých interpretů skotské hudby, při jejichž vystoupení si budete moci i vyzkoušet své nově nabyté taneční kroky a variace. Podrobnosti o akci zde A co Vás během celého dne čeká? Klasické skotské těžkoatletické soutěže, jichž se můžete i zúčastnit a poměřit si síly s profesionálními závodníky ze Skotska. Případně vyhrát některou z hodnotných cen. Dětské soutěže v průběhu celého dne. Skotští dudáci. Ukázka a výuka skotských tanců (Caledonian Club). Tradiční i netradiční skotská a irská hudba v podání interpretů z České republiky i zahraničí. Divadelní představení pro děti. Šermířské souboje. Ukázky letu cvičených dravých ptáků.

Prodejní stánky, kde můžete zakoupit tradiční i moderní skotské stříbrné šperky, objednat si skotský kilt (sukni), hudbu, či si pouze koupit něco drobného na památku. Během večerního programu se pak budete moci zaposlouchat do podmanivých tónů tradiční skotské hudby v podání předních světových i českých interpretů skotské hudby, při jejichž vystoupení si budete moci vyzkoušet své nově nabyté taneční kroky a variace.

Logo

Chybět samozřejmě nebudou ani skotští dudáci, včetně např. the 1st Bohemian Highland Pipers - první klasické skotské dudácké kapely ve východní Evropě. Večerní program bude za doprovodu skotských dud ukončen slavnostím ohňostrojem.

autor: pku
Spustit audio