6 miliard korun pro Hradecko-pardubickou aglomeraci. Co přinesou?

14. říjen 2015

Dopravní terminály, lepší vybavení do škol, více cyklostezek a mnoho dalších věcí může vzniknout za pomoci Evropských dotací v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Celkem mohou oba regiony dohromady čerpat téměř 6 miliard korun prostřednictvím Evropského projektu v takzvané Hradecko-pardubické aglomeraci.

Zástupci měst a obcí z východních Čech, krajů a dalších organizací se sešli na pardubické Univerzitě, aby se o projektu dozvěděli víc. A byli jsme tam i my.

"Téměř 700 miliobů korun, tedy velké finanční prostředky, půjde do polytechnického vzdělávání na základních a středních školách", říká manažer Hradecko-pardubické aglomerace Miroslav Janovský.

Druhou nejdůležitější částí je vedle vzdělávání i doprava

Další peníze jsou vyčleněné například i na životní prostřední nebo kulturní památky.


My si sami na tomto území rozhodujeme o tom co budeme realizovat.Miroslav Janovský

Miroslav Janovský vysvětluje, v čem je hlavní rozdíl oproti běžnému čerpání evropských dotací: "Jednou z hlavních výhod je to, že nesoutěžíme v rámci individuálních výzev s jinými projekty v rámci České republiky."

A doplňuje: "Naše aglomerace může získat téměř 6 miliard korun z operačních programů. Ale v současné době máme vyjednáno přibližně 3,5 miliardy korun."

Města Pardubice a Hradec Králové podepsala memorandum o spolupráci

Města v obou regionech se na projekty připravují dlouhodobě

Starosta Chrudimi Petr Řezníček z SNK-ED říká, že mají připraveno celkem 13 projektů a některé z nich vyjmenovává: "Máme připraveny projekty, které se týkají výchovy a vzdělávání, méme projekt na řešení přednádraží a k tomu související parking. Pracujeme také na cyklostezce, která by měla vést z Chrudimi k rekreačním lesům Podhůra."

Naopak v Hradci Králové na projektech teprve pracují.

Anna Maclová (bez PP) zvolená za Koalici pro Hradec říká, že město vybralo tři hlavní směry, kam by dotace měly jít: "Máme spoustu takových zásobních projektů zaměřených na zkvalitnění dopravní infrastruktury. Některé projekty týkající se životního prostředí a vzdělávání. Momentálně jsme probírali otázku polytechnického vzdělávání a rozvoj vědy a výzkumu. Připravujeme také záměry na revitalizaci parkové úpravy v Kuklenách."

Peníze z projektu Integrovaných územních investic, takzvaného ITI, je možné čerpat až do roku 2023.

autor: zen
Spustit audio