A máme to za sebou. Rozhlasová hra připomene 30. výročí sametové revoluce, tentokrát z pohledu komunistického vedení

17. listopad 2019

Napadlo vás někdy, jak to vypadalo na zasedání předsednictva ÚV KSČ krátce po 17. listopadu 1989? Nenechte si ujít zbrusu novou rozhlasovou hru, kterou 17. listopadu od 21:00 odvysílá i Český rozhlas Pardubice. V rolích představitelů minulého režimu se v ní představí řada výborných českých a slovenských herců. 

Rozhlasové dokudrama s názvem A máme to za sebou o konci prezidenta Gustáva Husáka a vlády jedné strany napsali Michal Macháček a Kateřina Rathouská, na režisérské židli seděl Aleš Vrzák. 

Hru A máme to za sebou připravili:

  • Michal Macháček a Kateřina Rathouská (autoři)
  • Aleš Vrzák (režie a dramaturgie)
  • Jan Trojan (hudba)
  • Izabela Schenková (překlad do slovenštiny)
  • Dana Reichová a Jana Knappová (asistence režie)
  • Tomáš Pernický (zvuk)
  • Jan Trojan (zvuková spolupráce)
  • Eva Vovesná (produkce)

Dokudrama odvysílá i Český rozhlas Pardubice 17. listopadu od 21:00, tedy v den, kdy si připomínáme 30. výročí pádu komunistického režimu. Až do 15. prosince najdete celou hru také zde na webu.

Gustáv Husák

Osoby a obsazení

Gustáv Husák

Jméno Gustáva Husáka je dodnes s obdobím normalizace spojeno nejsilněji. Do čela KSČ se dostal v roce 1969 a v roce 1975 se stal československým prezidentem. (Hraje Ivan Romančík.)

Miroslav Štěpán

Poslanec a v roce 1989 i vedoucí tajemník Městského výboru KSČ v Praze a náčelník pražských Lidových milicí se během sametové revoluce stal jedním ze symbolů odcházejícího režimu. Proslul mimo jiné jako autor výroku: „V žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být“. (Hraje Robert Mikluš.)

Miloš Jakeš

Miloš Jakeš

V letech 1987 až 1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ, do historie se ale mimo jiné zapsal svým projevem na Červeném Hrádku. Projev, který se na veřejnost nikdy neměl dostat, si lidé dodnes pamatují pod názvem „Jako kůl v plotě“. (Hraje Jiří Lábus.)

Alojz Lorenc

Alojz Lorenc byl 1. náměstek federálního ministra vnitra a poslední šéf komunistické Státní bezpečnosti před rokem 1989. V průběhu sametové revoluce vydal rozkaz, že StB nemá nijak zasahovat do situace. Později to zdůvodnil tím, že nechtěl ještě víc pobouřit občany. Také dal rozkaz ke skartacím části materiálů StB a chtěl společně s dalšími reformně uvažujícími funkcionáři, aby se pod tlakem ulice změnilo stranické vedení. (Hraje Martin Veliký.)

Pavol Kanis

Pavol Kanis před pádem režimu působil jako vědecký pracovník v Ústavu marxismu-leninismu. Zabýval se výzkumem stavu a perspektiv slovenské společnosti – v roce 1988 například prohlásil, že „přestavba může zanedlouho odhalit, že vícero pozůstatků, vícero důsledně neřešených věcí, není nosných pro národ jako politický subjekt“. (Hraje Pavol Smolárik.)

Ivan Knotek

Tento slovenský politik, který působil především v 80. letech, zastával postupně několik významných stranických funkcí, a to včetně předsedy vlády Slovenské socialistické republiky. (Hraje Roman Mrázik.)

Karel Urbánek

Bývalý český komunistický politik byl v listopadu 1989 zvolen posledním generálním tajemníkem ÚV KSČ, a to jako nástupník Miloše Jakeše. V Československé televizi tehdy sice například vyzval k dialogu se všemi stranami, zároveň ale trval na udržení socialismu. (Hraje Václav Kopta.)

Václav Šípek

Václav Šípek v 80. letech působil jako poslanec Federálního shromáždění a také jako vedoucí tajemník Krajského výboru KSČ pro Severočeský kraj. (Hraje Libor Vacek.)

V dalších rolích se představí Petra Špalková (jako Irena, spolupracovnice Husáka, se kterou udržoval poměr) a Pavel Čeněk Vaculík (jako hlas v telefonu).

Rozhlasovou hru A máme to za sebou odvysílá i Český rozhlas Pardubice 17. listopadu ve 21:00. Až do 15. prosince si ji poté budete moct poslechnout také zde na webu.

Ve hře bylo citováno:

  • ze zvukových záznamů z demonstrací, Československý rozhlas, 1989
  • ze zvukově-obrazového záznamu projevu Františka Pitry, Československá televize, 1989
  • z abdikačního projevu Gustáva Husáka v písemné i zvukové podobě, Československý rozhlas, 1989
  • ze zvukově-obrazového záznamu natáčení projevu Gustáva Husáka, Československá televize, 1988
  • z politických projevů a promluv z roku 1989 Miloše Jakeše, Ivana Knotka, Gustáva Husáka a Václava Šípka, zdroje: Národní archiv ČR a publikace Michala Macháčka: Gustáv Husák, Vyšehrad 2017
autor: als
Spustit audio