Aby čaj výborně chutnal, měli bychom ho vařit vždy z měkké vody

16. prosinec 2019

Na čajový rituál je potřeba klid. A člověk, který ho připravuje, by měl mít vyrovnanou povahu. Přesně taková je studentka Kateřina Vymazalová. Říká se jí čajová královna a za zatím její nejlepší úspěch považuje vítězství na soutěži Tea Masters Cup v Číně.

Způsobů, jak čaj připravit je nesčetně mnoho a nedá se to vyčíslit. „Nejdůležitější je vybrat si ten, který vám sedne. Z čaje jsem dělala míchaný drink. Každý čaj má svou vlastní recepturu a v každé zemi se připravuje jinak. Ten můj je Sencha z Japonska.“

In jsou bublinky v čaji

Současným čajovým trendem je čaj sycený plynem. „Je velice dobrý, protože plyn, kterým čaj obohatíte, rozevře jeho chuť. Můžete si ho vyrobit jednoduše sami doma. Stačí, když do sifonové lahve místo vody nalijete vychlazený čaj,“ popisuje Kateřina.

Barvu a chuť ovlivní druh pitné vody

Nejčastější chyby při přípravě jsou nevhodná teplota a kvalita vody. Voda na čaj by měla být vždy měkká, to je základ. „Když je tvrdá, chuť čaje se tak úplně dobře nerozvine. Je fajn ji přefiltrovat, nebo nechat odstát, aby nebyla hodně chlorovaná. Čaj se tak díky tomu lépe vylouhuje.“

Vyzkoušet můžete recept od čajové královny.

  • 500 ml vody
  • 4 svitky skořice
  • 6 tobolek kardamomu
  • 12 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 2 lžíce sypaného černého čaje
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka kurkumy

Do hrnce dejte vodu spolu s kořením a nastrouhaným zázvorem. Přiveďte k varu a nechejte pobublávat asi 20 minut. Stáhněte z ohně, přisypejte čaj a nechejte ještě 5-10 minut louhovat. Mléko ohřejte a vyšlehejte do pěny, slouží k tomu takové ty maličké ruční šlehače, ale zvládne to i tyčový mixér. Nálev přeceďte a přidejte do něj cukr a mléko. Rozdělte do šálků a lehce posypejte kurkumou.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související