Adina Mandlová. Byla krásná, vtipná, sarkastická. A to jí nemohlo projít

Mnohé štvala svou povýšeností a arogancí. Adina Mandlová byla deset let zářivou hvězdou stříbrného plátna. Napsal Tomáš Hořav.

Tatínek jí jméno vybral podle hrdinky své oblíbené opery Elixír lásky. Ve čtyřech letech jí dával lekce klavíru a učil recitaci. Aby si zvykla na to, že je něčím extra, museli jí bratři vykat. Pak vypukla epidemie španělské chřipky a tatínek zemřel. Adině bylo sotva osm a byla to pro ni rána, ze které se nikdy nevzpamatovala.“

Čtvrté manželství jí vydrželo 37 let

r_2100x1400_dvojka.png

Jednoho dne si v kavárně Lucerna počíhala na populárního herce Hugo Haase a stali se z nich partneři. I když se vztah po čtyřech letech rozpadnul, Adina Mandlová šla z filmu do filmu. Že na sobě dovedla zapracovat, ukázal film Kluk nebo holka. Byl to kasovní trhák. Od Nočního motýla brala za film sto tisíc, i když hrála vedlejší roli. Rozšířila se pomluva, že má poměr s K. H. Frankem. Odpovědí na drby byl Slavínského film Přítelkyně pana ministra.

Adina ve skutečnosti hrála jen v jediném německém filmu, v nevinné komedii. Ale to jí po válce nebylo nic platné. Skončila ve sběrném táboře a pak ve vazbě na Pankráci. Díky krátkému účelovému sňatku odešla do Anglie. Teprve její čtvrté manželství bylo úspěšné. S  homosexuálním módním návrhářem Benem Pearsonem žila 37 let, až do jeho smrti. V roce 1991 natrvalo vrátila do vlasti a dožila na zámku v Dobříši.

O kom budou zítřejší Příběhy z kalendáře? O spisovateli, který vyznával okultismus a vyvolával duchy mrtvých. Je autorem slavné pohádky Radúz a Mahulena.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.