Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

7. prosinec 2017 09:45

Sedm milionů korun zaplatila obec Adršpach za nové informační centrum u skalního okruhu. Hotové je sice o něco později, než se předpokládalo, turistům ale v porovnání s původním infocentrem nabízí mnohem konfortnější zázemí. Při prohlídce novotou vonících prostor se o tom přesvědčil redaktor Václav Plecháček.

Stojíme v původním informačním centru hned vedle vstupu do Adršpašských skal. Je tady také nezávislý starosta Bohuslav Urban. Tento prostor je již vyklizený, nejsou tu žádné upomínkové předměty. Toto zázemí tedy bude sloužit k čemu? „Bude sloužit technickým službám jako zázemí k jednání. Bude tady konferenční místnost.

A jdeme se podívat do těch nových prostor.

Jsme u vstupních dvěří a hned naproti jim jsou toalety. „Ano, toalety pro veřejnost jsou již uzpůsobeny pro zimní provoz. Takže komfort pro návštěvníky skal. A dál se jde do nového informačního centra," zve nás Bohuslav Urban.

Je tady krásně teplo, je zatopeno v krbu. Ten samozřejmě také v původních prostorách nebyl. A prostor je řádově několikrát větší.

„Je to prostor, který opravdu nabízí možnost nějaké realizace zaměstnanců a nějakých akcí, které by se tu měly pořádat pro turisty. A je to i taková volnost pro ty turisty při výběru upomínkových předmětů," říká Bohuslav Urban.

Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

Vše přišlo na 7 milionů korun. Otevírat se mělo ještě v průběhu hlavní turistické sezóny, ale to se nakonec nepovedlo. Co se stalo?

„Termín jsme museli posunout. Protože v průběhu té výstavby jsme se právě rozhodli pro to rozšíření budovy o sociální zázemí," vysvětluje Bohuslav Urban.

U pultu stojí vedoucí informačného centra Beáta Radoňová. Jaké jsou ty nové prostory z jejího, uživatelského pohledu?

„V těch starých prostorách jsem strávila mnoho let. Ty nové prostory jsou samozřejmě o mnoho větší. A co nás tedy ohromně těší, že už konečně máme okna. Velká okna. Nemáme sice výhled do skal, ale na parkoviště vidíme hezky a na příliv turistů budeme také vidět. Takže spokojenost," usmívá se Beáta Radoňová.

Co tu nabízí nového pro turisty?

„Protože teď i v tom zimním období těch turistů neustále přibývá, tak se budeme snažit jim vyjít vstříc i co se týká služeb. To znamená, že jim také tady nabídneme takové malé občerstvení v podobě kávy, čaje. To doteď nebylo možné si tady nikde dát. Protože stánky mají bohužel nahoře přes zimu zavřeno. To vše funguje jen v létě," říká Beáta Radoňová.

Tak ať se vám tady líbí a daří. A ať se tady především líbí návštěvníkům.

Spustit audio

Související