Akce bahno. Z rybníků u Trhové Kamenice musí pryč tisíce tun usazenin

4. listopad 2022 06:50

Přestěhovat tisíce tun bahna, postavit nové hráze a vymodelovat laguny. Takový úkol čeká stavbaře u Trhové Kamenice na Chrudimsku. Pracují na obnově soustavy rybníků, které se začaly ztrácet pod nánosy bahna. Celá stavba bude složitá a velmi drahá.

Bagrů v rybníce si určitě všimnul každý, kdo jel z Trhové Kamenice na Hlinsko. Cesta vede kolem rybníku Velká Kamenice, který má plochu 12 hektarů, a zásah se týká ještě sousedního menšího rybníka Loch. Ten na tom byl ještě hůř než Kamenice, nikdy se neopravoval a hráz byla v havarijním stavu. Musela se proto prakticky celá rozebrat a znovu postavit. Hlavní problém je ale bahno, kterého je v obou nádržích spousta.

Místo bahna budou laguny pro chřástaly

Bahno tvoří několikametrovou vrstvu, celkové množství je odhadnuté na skoro 100 tisíc metrů krychlových. Musí se odbagrovat a odvézt pryč. Opraví se hráze a poškozená stavidla. A v plánu jsou nové laguny a různé ostrůvky.

Rybníky totiž patří mezi přírodní památky. Hnízdí tam vzácní jeřábi popelaví, motáci a chřástalové, rostou tam lekníny. Obnova rybníků má zajistit to, aby se znovu daly využívat k chovu ryb, ale také aby tam vznikly lepší podmínky právě pro vzácná zvířata a rostliny.

V uplynulých dnech začala vlastně ta nejsložitější část. Stoje se přesunuly na dno Kamenice, kde je postavená provizorní cesta pro odvoz bahna. Práce by měly pokračovat až do listopadu 2023 a celá zakázka bude stát 97 milionů korun, zaplatí ji dotace z evropských fondů.

Rybníky u Trhové Kamenice
Z většího rybníku Velká Kamenice (12 ha) bagry odtěží přibližně 84 tisíc m3 sedimentu, z menšího Luchu (2,8 ha) pak odvezou cca 8,4 tisíc m3 usazenin.

Spustit audio

Související