Aktivisté kritizují primátora, že nechce koupit mlýny. Poslali mu otevřený dopis

30. září 2015

Na pardubických Automatických mlýnech visí cedule NA PRODEJ. Národní kulturní památku, která pochází z dílny architekta Josefa Gočára, si teď můžete koupit za 25 milionů korun. Majitel, tedy firma Goodmills, svěřila svůj majetek realitní kanceláři.

Město o koupi uvažovalo dva roky, vedení radnice ale nedošlo k jasnému závěru. A právě to v dopise kritizuje občanská iniciativa Mlýny městu, která chce mít z objektu kulturně společenské centrum.

V otevřeném dopise se občanská iniciativa pozastavuje nad tím, že vedení města nebylo schopno se se zástupci pracovní skupiny Mlýny osobně sejít, ač ho o to několikrát žádali. Tato pracovní skupina totiž dlouhodobě zpracovává dokument, který zahrnuje vizi budoucího využití tohoto areálu. A chtěli po vedení města, aby se jasně vyjádřilo, jaké má s mlýny teď plány.

Dále panu primátorovi připomněli, že obnova mlýnů byla součástí volebního programu hnutí ANO, za které Martin Charvát usedl do primátorského křesla.

Čtěte také

„Součástí volebního programu strany ANO byl bod věnovaný tématu Automatických mlýnů a jejich proměny v kulturní veřejný prostor. Žádáme Vás tímto o oficiální stanovisko, jakým způsobem chcete zmiňovaný bod volebního programu za stávající situace naplnit a jaká je vize vedení města spjatá s areálem Automatických mlýnů,“ uvedli členové pracovní skupiny Mlýny v dopise.

Primátor: otevřený dopis je absolutně nekorektní

Primátor Pardubic považuje otevřený dopis pracovní skupiny za absolutně nekorektní. Popírá, že by se se zástupci pracovní skupiny Mlýny městu odmítl setkat.„O schůzku, mě osobně, poprvé zástupce sdružení požádal mailem až 10. září tohoto roku a sekretariát mu nabídl termín setkání,“ z reakce primátora na otevřený dopis.

Martin Charvát byl také překvapený, když se na jednání s vlastníkem mlýnů dozvěděl, že firma prodává areál přes realitní společnost. „Tuto informaci jsem získal bez sebemenšího předchozího upozornění, že vlastník má tento záměr,“ z reakce primátora na otevřený dopis.

Winternitzovy mlýny v roce 1922

Na výtku, že hnutí ANO mělo využití Automatických mlýnů ve volebním programu, reaguje primátor takto: „Za hnutí ANO jsem já vždycky říkal, že Automatické mlýny ano, ale za reálných podmínek. Jestliže Evropská unie nechce dát peníze, nebudu zavazovat toto město dluhem v řádech sta milionů. Za druhé hnutí ANO se k tomu hlásilo a já jako primátor jsem v rámci projektu ITI dělal pro to maximum.“

Mlýny městu: primátor maximum neudělal

Podle občanské iniciativy Mlýny městu, ale maximum primátor neudělal. Tvrdí, že komunikace s jejich pracovní skupinou nebyla od konce dubna letošní roku žádná. A navíc jim na otázky v jejich otevřeném dopise stále ještě neodpověděl.

„Podle nás to byla slušná žádost o oficiální stanovisko o tom, co bude s mlýny dál, jakou má primátor respektive město vizi, co bude s tím projektem, co bude s těmi 135 miliony, které jsou přislíbeny na rekonstrukci mlýnů v případě, že by je město koupilo, jestli je město odmítá a nemá o ně zájem. Bohužel místo tohoto stanoviska a nějakého návrhu řešení, co s tím bude, jsme se dočkali invektiv a obvinění ze lží, a to nás opravdu mrzí,“ říká jeden z členů pracovní skupiny Mlýny městu Bohdan Šeda.

Mlýny ještě jednou v zastupitelstvu

Primátor Martin Charvát tvrdí, že projekt o využití mlýnů budou ještě jednou posuzovat zastupitelé: „Nechci předbíhat, chci to dát do zastupitelstva. Očekávám, jestli se v zastupitelstvu této inciativy chopí a vezme si to za své. Já už vidím velmi malé naděje.“

Jasného stanoviska by se iniciativa Mlýny městu mohla dočkat na městském zastupitelstvu. Na pardubické radnici se sejde 15. října.

autor: KUB
Spustit audio