Alexander Dubček. Do politiky se vrátil až po sametové revoluci

28. prosinec 2022

Alexander Dubček byl počat v USA, narozen na Slovensku, vychován v Sovětském svazu a zemřel v Česku. Jeho rodiče, fanatičtí komunisté, s ním v roce 1925 odjeli budovat nový lepší svět do sovětského Kyrgyzstánu. Tenkrát mu byly tři roky. Domů se vrátil jako sedmnáctiletý. Dal se ke komunistům a bojoval ve Slovenském národním povstání. Po válce se stal aparátčíkem a po úspěšném studiu na  Vysoké škole při ÚV KSSS začal stoupat ve stranických funkcích.

V lednu 1968 byl zvolen prvním tajemníkem KSČ, protože nejméně vadil. Jeho nerozhodnost si národ vyložil jako socialismus s lidskou tváří. Nesplnil své sliby sovětskému vůdci Brežněvovi, ani se mu nevzepřel. V osudové chvíli hrál mrtvého brouka.Po invazi v srpnu 1968 podepsal ponižující Moskevský protokol a o rok později i nechvalně známý „pendrekový zákon“.

Pak byl odstaven z politiky, do které se zase vrátil po sametové revoluci. Těšil se na post prezidenta, ale nakonec se musel spokojit s funkcí předsedy Federálního shromáždění ČSSR. Při nehodě na 88. kilometru D1 1. září 1992 vyletěl z vozu a přitom utrpěl smrtelná zranění: „U Humpolce v příkrym kopci často bouraj politici...,“ zpívalo se pak v jedné písni.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Stančík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.