Alexandr Vondra: Mezi Spojenými státy a Ruskem musí být nějaká komunikační linka

Považuji za dobrou zprávu, že se Donald Trump a Vladimir Putin scházejí. Tak nahlíží na helsinský summit obou státníků exministr zahraničí Alexandr Vondra, podle kterého není dobře, že Spojené státy a Rusko mezi sebou na nejvyšší úrovni v posledních letech nekomunikovaly.

„Tyto dvě supervelmoci s jadernými arzenály mezi sebou musejí mít nějakou komunikační linku,“ zdůrazňuje Vondra ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Setkání obou politiků v Helsinkách nicméně podle něj přelomovou záležitostí není – bude to spíše taková dvojtečka, po níž bude následovat další komunikace věcí, o kterých chtějí nebo musejí diskutovat. „Je to spíše iniciační schůzka,“ dodává.

Na stejné hodnoty se nedá sázet

Připomíná zároveň, že více schůzek už proběhlo mezi Spojenými státy a Evropou, a to nejenom v rámci NATO. „Tam se to přiostřilo z toho důvodu, že některé evropské země neplní to, k čemu se před lety zavázaly,“ říká s tím, že to je také důvodem, proč Trump ve své rétorice vůči Evropě přitvrdil.

Čtěte takéPutin po schůzce s Trumpem: Ukažte mi jediný důkaz, že jsme se vměšovali do voleb

A podobně je tomu tak i v problematice obchodu, kde se roztáčí spirála obchodní války. A jediným způsobem, jak ji zastavit, je začít vyjednávat, to se ale podle Vondry neděje – Trump nenašel na evropském hřišti odezvu k tomu, aby se skutečně začalo jednat.

„Politika, že sdílíme stejné hodnoty a to nás na věky věků spojuje – na to se nedá sázet. Je nutné začít studovat, jaké jsou legitimní zájmy partnerů,“ nastiňuje s tím, že není žádným tajemstvím, že většina Američanů mají pocit, že na vztahu s Evropou začínají prodělávat.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio