Amarouny jsou tady! Pavel Maurer však dává přednost poctivému žvanci

18. květen 2014
Glosa Pavla Maurera

Stane se někdy, že místo klasického jídla budeme popíjet koktejly se všemi pro život důležitými látkami? Pavel Maurer je zásadně proti a raději si namaže propečený chléb kvalitním máslem. Čemu dáváte přednost vy?

Pamatujete si na pověstné amarouny? Mám na mysli jídlo budoucnosti z televizního seriálu Návštěvníci. Amarouny se na talíři různě hemžily a hýbaly jako nějaké pestrobarevné želé. Byly pochopitelně nesmírně praktické, vždy při ruce a velmi výživné. Pohádka z dětství? Ne! Podržte se, amarouny jsou zase tady!

Každou chvíli se ve světě objeví nějaký nový potravinový hit označovaný jako pokrm budoucnosti. Například nemléčné mléko, náhražková vejce nebo vegetariánské maso.

Asi před rokem ochutnali vědci v Londýně historicky první umělý hamburger ze zkumavky, tedy kus hovězího, který krávu nepotkal ani omylem! Zato si tento syntetický hambáč užil několik let v laboratoři, kde byl stvořen z tisíců vláken pomocí genetiky kmenových buněk. Na chovu skotu se sice hodně ušetřilo, ale tento jediný umělý karbanátek na světě přišel na 6,5 miliónů korun. Navíc prý není chutný.

Čtěte také

Před pár dny se objevil další vynález. Jmenuje se Soylent. 24letého počítačového analytika ze San Franciska přestalo bavit kousat normální jídlo. Vymyslel proto syntetické palivo pro naše tělo!

Zjistil, že náš organizmus potřebuje 40 látek k přežití. Můžou být klidně v práškové formě, která se rozpustí snadno ve vodě na kaši nebo gel. Když nápoj jednou denně vypijete, ušetříte čas za vaření, nakupování a případně posedávání v restauraci. Vaše tělo dostane vše, co potřebuje. Odpadnou takové blbosti jako třeba biftek, svíčková, řízek, mezizubní kartáčky, špagety, mrkev, zeleninová polévka, salát, čočka, pivo nebo pomeranč. Vše jsme vypili v jediném míchaném koktejlu nezbytných ingrediencí. Pochutnali jste si?

Já tedy ne! Dumám na tím, jestli to pak ještě pořád budeme my, nebo jen naši avataři. Bude nezbytně nutné, aby nám pracoval žaludek? Budeme potřebovat zuby, když nebudeme muset kousat? A co naše střeva? Ta se asi zmenší nebo zkrátí.

Nejspíš si půjdu koupit nějaký dobře propečený chleba a namažu si jej kvalitním máslem, posypu čerstvou pažitkou, ať si ještě trochu užiji normální poctivý žvanec, než mě celého obklíčí naše optimistická budoucnost!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio