Ani nejlepší jídlo nemůže chutnat líp než to od maminky

4. říjen 2016

Pokud jste měli hezké dětství, asi potvrdíte, že vzpomínky na něj se prolínají s chutí jídla, které se vařilo ve vaší rodině. A je jedno, jestli byla tou nejlepší kuchařkou maminka, táta nebo babička. Společné vaření tmelí rodinu a ta chuť a vůně se zkrátka nezapomíná.

Jak přitáhnout děti ke sporáku, o tom jsme mluvili s odbornou učitelkou Labské hotelové střední odborné školy a učiliště v Pardubicích Jarmilou Karáskovou. Je velmi důležité děti vtáhnout do dění v kuchyni už v raném věku. Chce to samozřejmě trpělivost. A na to jsou nejlepší babičky, kterým nevadí nepořádek, který se při vaření s dětmi nadělá.

Syn Jarmily Karáskové se nikdy nevzdá výborných jahodových knedlíků z tvarohového těsta, které dnes už připravují společně s vnučkou. Chcete recept? Je to jednoduché. Určitě to zvládnete i vy společně s dětmi.

Recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Potřebujete: 200 gramů hladké mouky, 50 gramů másla, 250 gramů měkkého tvarohu, 1 vejce, trochu soli

Z těchto surovin vypracujeme nelepivé těsto, vyválíme ho a tvoříme čtverce, do kterých balíme jahody nebo i jiné ovoce. Pokud se těsto stále lepí, přidáme mouku. Zabalené knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi pět minut.

Ovocný dip na přelití z moderní gastronomie: zakysanou smetanu, jogurt, jahody a trochu marmelády rozmixujeme dohromady a nalijeme na knedlíky.

Krupicová kaše děti baví

Ale pozor na připálení. Základem je kvalitní hrnec. „Cokoliv děláte s mlékem a nechcete, aby se vám to připálilo, nalijete trochu vody na dno, aby se vytvořil takový tenký vodní film. Teprve potom nalijete mléko. Funguje to i při přípravě pudinku nebo omáčky,“ prozrazuje svou vychytávku Jarmila Karásková.

A co takhle škubánky?

To je staročeské jídlo, které ani dnešní studenti kuchařského umění nezatracují. Dokonce ho i vylepšují, jak nám řekla Jarmila Karásková. Právě škubánky obohatila jedna z jejích studentek o osvěžující jablečnou přílohu.

Škubánky s mákem a lesním ovocem

Škubánky neboli kucmoch

Oloupané brambory uvaříme s trochou soli, slijeme částečně vodu. V hrnci nám ale musí trochu horké vody zbýt. Nasypeme do ní trochu hladké mouky, důkladně propasírujeme brambory, mouku a vodu a necháme asi deset minut pod pokličkou propařit. Potom z těsta tvoříme lžící, kterou namáčíme do másla nebo do sádla, noky, tedy škubánky. Sypeme mákem a cukrem, mastíme máslem a pro osvěžení můžeme přidat podušená jablka.

Dnes se vaří všude

Když si zapnete televizi, alespoň na jednom kanálu se vaří. Z vaření se stal národní fenomén a lidi to baví. Frčí zážitková gastronomie. Jak říká Jarmila Karásková: „Dobrý kuchař musí dnes nejen dobře vařit, ale měl by také své umění předvést a doprovodit slovně. Nestydět se před lidmi.“ I to se učí budoucí kuchaři a cukráři v Labské hotelové střední odborné škole a učilišti v Pardubicích. Ale základ, ten zůstává v rodině. Je to na vás, milé babičky!

autor: jsl
Spustit audio