Apolenka den poté. 450 balíků sena spolykal oheň, pomáhají lidé z celé země

27. listopad 2018 13:20

Z centra Apolenka u Pardubic i den po požáru stoupá dým. Hiporehabilitační středisko ztratilo během chvíle všechny zásoby krmiva pro koně. Apolence pomáhají dárci z celé republiky.

I den po požáru zůstávají na farmě Apolenka u Pardubic hasiči. Rozhrabují zbytky doutnajícího sena a čekají, až dohoří. V hiporehabilitačním středisku je ustájených 40 koní. Zvířata se podařilo zachránit. Chybí ale krmení, které oheň zničil. Provozovatelé proto požádali dárce o pomoc.

Ze spálené stodoly ještě stoupá kouř. Provozovatelky Apolenky Jolana Štěpánková a Diana Houdová zatím příčiny požáru neznají. Vědí ale, že zbytky zničené budovy zachránit nepůjde. Kanceláře a zázemí sociální služby jsou podle nich rozpraskané žárem a bude nutné je zbořit.

Hlavní problém je seno. Ze 450 balíků zbyl jediný, který byl stranou ve stájích. Sena je navíc letos kvůli suchu málo a ceny se několikanásobně zvýšily. „Přišli jsme o zásoby krmení na celou zimu až do příští sklizně,“ říká Jolana Štěpánková.

Apolenka proto požádala o pomoc a lidé nezůstali lhostejní. „Naloží seno do tranzita a přivezou jeden balík nebo teď volali, že přijedou zítra nebo pozítří a přivezou dva, tři, čtyři balíky, což je úplně super. Strašná masa lidí není vůči tomu lhostejná. Člověk nemá slov. V dnešní době, kdy si každý hrabe na svým písečku, tak to je neuvěřitelné,“ říká Diana Houdová. V Apolence se teď soustředí hlavně na to, aby se postarali o zvířata. Další provoz je zastavený.

Příčinu požáru vyšetřují policisté. Po vychladnutí spáleniště dnes bylo možné na místo vypustit psa vycvičeného na vyhledávání hořlavin. Ten označil jedno podezřelé místo, ze kterého kriminalisté odebrali vzorky a odeslali je na laboratorní testy. Podle výsledků pak bude možné určit příčinu požáru.

Související